Delo v proizvodnji je delo, ki ga lahko opravljajo ljudje z različnimi poklici, pa tudi z različno stopnjo izobrazbe, vse pa je odvisno predvsem od tega, o kakšni vrsti proizvodnega dela je govora. Delavec za preprosta dela v proizvodnji hrane, pijač, krmil in tobačnih izdelkov opravlja različna srednje zahtevna dela v živilski industriji, kot so priprava hrane, predelava zelenjave, sadja, rib in morskih sadežev ter priprava alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Takšen delavec opravlja manj zahtevne, pa tudi srednje zahtevne delovne operacije, ki se od njega zahtevajo v proizvodnem procesu. Tako pripravlja delovne prostore, sredstva in pripomočke. Skrbi za čistočo in red na delovnem mestu, skrbi za čiščenje, rezanje, mletje, mešanje in filtriranje. Oblikuje izdelke, jih pasterizira, toplotno obdeluje, suši in hladi. Pomaga pri mehanski in toplotni obdelavi živil, pakira živila in jih skladišči.
Kandidat za delo v proizvodnji hrane in pijače pride do poklica z izobraževanjem na poklicni stopnji živilske smeri. Delo v proizvodnji zahteva poznavanje dela, tehnoloških postopkov, poznati mora stroje s katerimi rokuje, seznanjen mora biti s transportom in transportnimi sredstvi, poznati mora osnove varstva pri delu, požarnega varstva in varstva okolja. Če delavec svoje delo opravlja v proizvodnji hrane in pijače mora biti poučen o higieni in pripravi živil, osebni higieni in higieni delovnih prostorov. Delavec v proizvodnji hrane in pijač mora poznati zahteve kakovosti hrane in pijač ter oblike spremljanja in zagotavljanja kakovosti. Delo v proizvodnji velikokrat poteka v zaprtih prostorih, lahko se zgodi tudi, da je delavec med samim delom pogosto izpostavljen hitrim toplotnim spremembam, umazaniji in smradu, velikokrat tudi umetni svetlobi, hrupu in tresljajev zaradi strojev. Delo je fizično zahtevno, ker se opravlja večinoma stoje, med hojo, s pripogibanjem in obračanjem v prisilnem položaju. Delo v proizvodnji velikokrat poteka v izmenah, tudi v nočni izmeni, ob sobotah, nedeljah, pa tudi ob praznikih
Ni komentarjev:
Objavite komentar