četrtek, 11. april 2013

Igrače za otroke, kaj izbrati?


Igrače so v svetu otrok in staršev nujna oprema. Tako že za novorojenčke, kot potem za večje otroke. Dandanes so igrače namenjene ne več toliko igri, temveč bolj pospeševanju tako fizičnega kot psihičnega razvoja otroka.
Tukaj bi vas opozorila, da je pomembno gledati predvsem na kvaliteto izdelave in vzdržljivost posamezne igrače. Nič vam namreč ne pomaga poceni plastična igrača, ki jo bo otrok v dveh dneh uničil. Bolje da kupite kvalitetno izdelano igračo, po možnosti iz naravnega materiala (dandanes so znova zelo popularne lesene igrače).
Prav tako naj bodo igrače že od vsega začetka poučne. Za novorojenčke so npr. primerne čim bolj pisane igrače, saj jih le tako opazijo. Za malce večje otroke so primerne igrače, ki počasi krepijo grobo motoriko. Tu lahko zraven vključite tudi igrače za prepoznavanje oblik – in otrok se uči dveh stvari naenkrat. Kako prijeti npr. valj, kako poiskati primerno odprtino in kako tisti valj vtakniti v tisto točno določeno odprtino. Prav tako imajo otroci radi igrače, ki spuščajo zvoke, to jih pri igri in učenju še dodatno motivira.
Ko otroci enkrat osvojijo grobo motoriko, je čas, da začnete spodbujati razvoj fine motorike. Tukaj se lahko znajdete kar z doma narejenimi igračami: pred otroka postavite prazno (plastično) steklenico, mu v skodelico stresete pest makaronov in mu pokažete kako prime en makaron in ga spravi v luknjo tiste steklenice. Enako lahko kasneje poskusite tudi z riževimi zrni.
Slej ko prej pa otroci shodijo in postajajo vse bolj mobilni. Takrat poskrbite, da si za igrače ne bodo poiskali nevarnih in neprimernih predmetov. Ko otrok enkrat postane dovolj stabilen je ena danes najbolj priporočenih igrač poganjalec, teh pa je na tržišču seveda cela poplava. Poskrbite, da bo poganjalec dovolj velik, po možnosti nastavljiv po višini, da ga bo otrok lahko uporabljal več let in ne samo eno sezono. Nato pridejo na vrsto še kolesa pa kasneje…
No kasneje pa igrače postajajo vse manjše in vse dražje, kljub temu pa igrače po zelo primernih cenah najdete v spletni trgovini igrač.

Ni komentarjev:

Objavite komentar