četrtek, 16. maj 2013

Nogomet in njegov pomen



Najbrž ni na svetu nikogar, ki ne bi vsaj enkrat gledal nogomet po televiziji ali pa se celo udeležil tekme. Prav tako je težko najti ljudi, ki so popolnoma indiferentni do njega v času, ko se odvija svetovno ali evropsko prvenstvo. Čeprav običajno nogomet ni na seznamu tv vsebin, ki jih gledamo, pa v času prvenstev, skoraj vsi spremljamo tekme, ki jih igra naša reprezentanca. Nogomet je šport, ki združuje ljudi, ki imajo skupen interes in dokler navijači izražajo svoje navdušenje nad ekipo na kulturen in civiliziran način, je to eden izmed najlepših družbenih dogodkov, katerih se lahko udeležimo.

Najbolj znan nogomet je tako imenovani angleški nogomet, ki mu v angleško govorečih državah pravijo soccer. Pomembno je, da ga ločimo od ameriškega nogometa, ki je bolj znan pod izrazom football. Nogomet se odvija na nogometnem igrišču, ki meri v dolžino med 100 in 110 metri, širina igrišča pa meri med 64 in 75 metri. Sicer pa velja omeniti, da se lahko tekme, ki spadajo v nižje kategorije, igrajo tudi na igriščih z manjšo površino. Vse črte se označujejo z belo barvo.

Nogomet ima zelo dolgo zgodovino, v tem času pa so osnovna pravila ostala enaka, spreminjale so se le določene finese. Zelo pomemben člen predstavljajo sodniki. Vsak šport mora zagotoviti pogoje, pod katerimi sta obe ekipi enakovredni, kar pomeni, da imata enake možnosti. To zagotavljajo sodniki, saj je nogomet precej agresiven šport in bi igralci, ki bi bili prepuščeni samim sebi, hitro pričeli delati napake. V preteklosti so bili sodniki trije, danes pa so običajno štirje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar