sreda, 26. februar 2014

Kdo potrebuje prostovoljno zavarovanje?


Prostovoljno zavarovanje se v Sloveniji izvaja na podlagi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Obvezno zavarovanje je nujno potrebno za vse državljane, medtem, ko je prostovoljno zavarovanje svobodna odločitev vsakega posameznika posebej in ni obvezno, ampak, kot že ime pove je neobvezno. Prostovoljna zavarovanja se delijo na dva dela, in sicer na tista prostovoljna zavarovanja, s katerimi pokrijemo razliko do polne vrednosti zdravstvenih pravic in pa na prostovoljna zavarovanja, ki obsegajo več pravic, predvsem za višji standard storitev. Toda, šele, ko resneje zbolimo, ali se nenadoma poškodujemo, šele spoznamo, da je zavarovanje, s katerim lahko prihranimo visoke stroške zdravljenja, prav prostovoljno zavarovanje.

S tem, ko smo se vključili v prostovoljno zavarovanje, se zavarujemo tudi za stroške doplačil različnih, velikokrat za bolne in slabotne ljudi nujno potrebnih medicinsko tehničnih pripomočkov. Posameznik se zavaruje za kritje stroškov doplačil, ki bi jih moral poravnati sam, če se odloči za prostovoljno zavarovanje. Prostovoljno zavarovanje lahko sklene vsak, ki ima veljavno obvezno zdravstveno zavarovanje in je zavezan za doplačila pri rabi zdravstvenih storitev. Doplačil pri zdravljenju in rehabilitaciji so oproščeni otroci, šolska mladina, študenti do dopolnjenega 26. leta starosti in drugi v skladu z zakonom. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje krije stroške doplačil zdravstvenih storitev na področju vseh zdravstvenih dejavnosti, vključno s storitvami nastanitve in prehrane v bolnišnici ali zdravilišču, stroške vseh zdravil s pozitivne in vmesne liste predpisanih na recept, stroške reševalnih prevozov, stroške medicinsko tehničnih pripomočkov do 75 odstotkov cene in stroške zobnoprotetičnih nadomestkov do 75 odstotkov cene.

In zakaj skleniti prostovoljno zdravstveno zavarovanje? Prostovoljno zdravstveno zavarovanje je priporočljivo skleniti v roku enega meseca, odkar postanete zavezanec za plačilo razlike v ceni zdravstvenih storitev, to pa je ob prenehanju statusa študenta ali dijaka, mesec dni pred dopolnjenim 26. letom starosti in ob prvi zaposlitvi. Poskrbite za svoje zdravje in sklenite prostovoljno zavarovanje.

Kaj še čakate? 75 % cene vam krije, kot smo vam povedali, to je pa res veliko, ane?

Ni komentarjev:

Objavite komentar