četrtek, 31. julij 2014

Omega 3 prispevek boljšemu zdravju

Omega 3 so pomemben prispevek boljšemu zdravju . Pomembnost prispevka k boljšemu zdravju potrjujejo nekatere raziskave. Na podlagi teh raziskav je bilo ugotovljeno, da so ljudje, ki uživajo redno hrano z vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin manj izpostavljeni nekaterim boleznim srca, zmanjšana pa je tudi prisotnost depresije in slabovidnosti. Pomembno nahajališče omega 3 maščobnih kislin so ribe in morska hrana. Veljajo za zdrav jedilnik. Njihovo vrednost omogočajo pozitivni učinki, ki jih imajo na ljudi z večjim deležem omega3 maščobnih kislin na jedilnikih. V veliki meri se učinkovine kažejo v primerjavah zdravstvenega stanja ljudi, ki živijo ob morju v primerjavi z ljudmi, ki živijo na celini, daleč od morja. Bližina morja pomeni poleg drugih vremenskih in klimatskih prednosti, tudi oblico dostopne sveže hrane iz morja. Omega 3 maščobne kisline, ki nahajajo se v globokomorskih ribah ter drugi morski hrani, so sestavni del jedilnika tipičnega za obmorske kraje. V primerjavi z ljudmi, ki živijo na celini,ter imajo čisto drugačen jedilnik, kateri ni tako bogat z omega3 maščobnimi kislinami, je potrjeno manj težav z delovanjem srca, sklepov in ožilja. Pri pripravi hrane je pomembno zavedanje, da omega 3 maščobne kisline pozitivno učinkujejo pri majhnih količinah. Z večjimi količinami omega 3 maščobnih kislin ne bomo ničesar pridobili. Zato je pomembna zmernost, vsekakor pa morajo biti prisotne, če hočemo imeti zagotovljeno zdravo prehrano. Omega 3 maščobne kisline so predvsem pomembne za rast in razvoj mlajših oseb. Pomembnost omega 3 maščobnih kislin je razmeroma novo odkritje, za ga poznamo zadnjih nekaj desetletji. Pred tem so bile omega 3 maščobne kisline v veliki meri zapostavljene na račun večje usmerjenosti na odkrivanje omega 6 maščobnih kislin. Poleg pomembnega odkritja učinkovin omega 3 maščobnih kislin, je bilo v okviru istih raziskav ugotovljena njihova optimalna količina. Optimalna količina dnevnega vnosa kalorij vsebuje le en procent omega 3 maščobnih kislin. Večje količine omega 3 maščobnih kislin imajo le majhen vpliv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar