ponedeljek, 15. september 2014

Smučanje, starodavna aktivnost

Smučanje je starodavna aktivnost . Človek je od najstarejših časov gojil željo po izpopolnjevanju gibalnih sposobnosti. Smučanje sodi med načine izpopolnjevanja gibalnih sposobnosti na področju Alp in drugih s snežno odejo bogatih dežel in pokrajin.

Prvotno smučanje je bilo primitivno in preprosto. Narekovale so ga skromne možnosti uporabe materialov, načinov izdelave in sama namenskost. Do današnjih dni se je smučanje razvilo v šport in zabavo. Način premikanja po zasneženi pokrajini je smučanje domena redkih območji. Smučanje z vso množico spremljajočih dejavnosti je tudi priljubljena in donosna dejavnost alpskih območji Evrope. Zimski oddih je smučanje in obisk s snežno odejo bogati področji postalo šele v zadnjih obdobjih. Še pred približno stoletjem je bilo to pravilo obrnjeno na glavo.

V poletnih obdobjih leta so takratni turisti hodili letovat v gorska območja z nižjimi temperaturami, v zimskih obdobjih leta pa so hodili letovat v obmorska območja. Na področju Slovenije imamo iz takratnih obdobji kar nekaj znanih letovišč, ki so delovala po prej omenjenemu sistemu. Znano letovišče poletnih dni je bil Bled, med tem, ko imamo na obali kar nekaj krajev, ki so veljali kot zimska letovišča. Danes se je situacija seveda obrnila, predvsem pa si tako tipično zimska kot letna letovišča želijo čim bolj izkoristiti vse naravne danosti. Smučanje v Sloveniji je tako možno v nekaterih primerih združiti z aktivnostmi značilnimi za poletno sezono. Gorska smučišča omogočajo smučanje še krepko v pomladnih mesecih, za najbolj pogumne pa je to hkrati priložnost za osvežitev v slovenskem morju.

Kakovostna turistična ponudba zna takšne naravne danosti s pridom izkoristiti in ponudi turistom takšno ponudbo kot izjemno. Smučanje v Sloveniji velja kot priljubljen šport in način rekreacije. Veljamo kot narod, ki ima smučanje zapisano v zgodovino, s smučarskimi dosežki se tudi radi pohvalimo. Smučanje v Sloveniji ima tradicijo, ki je praktično enako obsežna kot v drugih alpskih deželah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar