sreda, 6. maj 2015

Indeks telesne teže, meritev zdravja

Indeks telesne teže je meritev zdravja . Meritev zdravja je indeks telesne teže, ker nam pomaga do optimalnih lastnosti mnogih aktivnosti. Optimalne lastnosti so tiste, katere človeku koristijo. V prvi vrsti sta to prehrana ter gibanje. Prehrana danes v veliki meri vpliva na indeks telesne teže ter kakovost življenja .



Gibanje je aktivnost, ki je prav tako pomembna, čeprav v marsičem zapostavljena. Človek si danes omisli vse mogoče načine, da gibanje zmanjšuje na račun večjega udobja. Indeks telesne teže je zato pametno opazovati, ter rezultatom primerno ukrepati. Zdrav indeks telesne teže je na eni strani podatek, ki se ga je vredno držati, na drugi strani pa je modro upoštevat nekaj razlik. Ljudje imamo različen indeks telesne teže glede na nekatere osnovne značilnosti. Vsekakor pa k optimalnemu indeksu največ prispevamo sami. Optimalna prehrana ter optimalno gibanje v veliki meri prispevata, k dobrim rezultatom. Prehranjevanje je modro prilagoditi zahtevam organizma ter pogojem, ki jih človek vsak dan ima. Organizem se loči od drugih organizmov. To pomeni vrsto individualnih značilnosti. Za optimalen indeks telesne teže so pomembne značilnosti kot je prebava, ustreznost določene prehrane in mnog druge značilnosti. Nekateri organizmi lahko hrano prej in bolje prebavijo kot drugi. Organizmi so tudi bolj ali manj občutljivi na določeno hrano. Določena hrana nekaterim osebam povzroča prebavne in razne druge motnje. Zato je treba to pri upoštevanju navodil idealne telesne teže ustrezno prilagoditi.

Človek se nadalje razlikuje tudi po številnih drugih značilnostih. Zato je potrebno te razlike tudi upoštevati. V ta namen nam indeks nudi nekaj tolerance. Vsekakor pa nekaj tolerance lahko kot zdravju koristno razume tudi človek sam. Vrednosti ni smiselno upoštevati za vsako ceno, ampak glede na dobro počutje človeka. Nekateri bodo dobre rezultate gibanja ter drugih aktivnosti dosegli z nekoliko več teže, drugi pa z nekoliko manj teže. Indeks telesne teže velja upoštevati.

http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/energija/itm-indeks-telesne-mase/

Ni komentarjev:

Objavite komentar