Občutljivost na gluten je še ena izmed mnogih alergij na hrano, ki
danes spremlja sodobno družbo. Z drugimi besedami ji pravimo tudi celiakija in
gre za bolezenske spremembe sluznice tankega črevesa. Celiakija je avtoimuna
bolezen, ki je dedno pogojena, kar pomeni, imate lahko to bolezen tudi sami, če
jo že ima eden od vaših bližnjih sorodnikov. V tem primeru morate biti pozorni,
če se pojavijo prvi znaki celiakije.
Bodite pozorni na prebavne motnje
Celiakijo je velikokrat zelo težko odkriti, ker so izredno raznoliki.
Potrebno je vedeti, da se znaki celiakije v različnih starostnih obdobjih
razlikujejo, inkubacijski čas pa je lahko od treh mesecev pa vse tja do petih
let. Celiakijo se tako pogosto zamenja za sindrom razdražljivega črevesja.
In kateri so tisti znaki celiakije, na katere moramo biti pozorni? Med
najbolj pogoste uvrščamo pogosto drisko, bolečine in krče v trebuhu, napenjanje
in napihnjenost, utrujenost, zaprtost, glavobole, bolečine v kosteh in sklepih
ter slabokrvnost. Temu sledijo še drugi znaki celiakije kot so nepojasnjena
izguba telesne teže, nihanje razpoloženja ali pojav srbečih izpuščajev na koži.
Postavljanje diagnoze je zelo enostavno
Če so prisotni znaki celiakije, potem je priporočeno, da se odločite
za pregled pri zdravniku, izogibajte pa se nekaterim testom, ki jih danes
dobite v nekaterih ponudbah, saj le ti niso dovolj natančni.
Bolezen se odkriva s pomočjo preproste analize krvi, ki išče
protitelesca, ki jih proizvajajo posamezniki s celiakijo. Omenjeno preiskavo
lahko opravite kar pri osebnem zdravniku. Če analiza krvi pokaže na celiakijo,
je potrebno opraviti še biopsijo pri kateri se odvzame vzorec črevesne
sluznice. Obe preiskavi sta povsem neboleči.
Zdravljenje in prognoza dajeta spodbudne rezultate
Za zdravljenje celiakije je edini, in tudi najbolj pomemben korak, da
iz prehrane popolnoma izločimo gluten. S tem lahko bolezensko stanje zaustavimo
in proces celo obrnemo ter vzpostavimo zdravo stanje. Osebni zdravnik nas lahko
napoti k prehranskemu strokovnjaku, ki nam nudi pomoč pri načrtu
prehranjevanja.
Znaki celiakije se običajno zmanjšajo že v prvih 2 – 3 tednih, da pa
se prebavila popolnoma zacelijo pa traja kar dve do tri leta. Zato je pomembno,
da celiakija ne ostane neodkrita, saj se lahko pojavijo različni zapleti.
Več o prehrani za bolnike s celiakijo si lahko preberete na https://brezglutena.schaer.com/.
Ni komentarjev:
Objavite komentar