sreda, 15. maj 2013

Lastnosti, ki naj jih imajo otroški nahrbtniki


Otroški nahrbtniki spadajo med tisto otroško opremo, ki jo je potrebno neprestano menjati v skladu z rastjo otrok. Tisti otroci, ki obiskujejo otroški vrtec, dobijo svoje prve otroške nahrbtnike že zelo zgodaj. Pri tem pa je potrebno paziti, da otroški nahrbtniki izpolnjujejo nekatere pomembne anatomske pogoje. Hrbtenica otrok je v fazi razvoja izjemno občutljiva in je zato potrebno skrbno načrtovati in spremljati, kako prenašajo breme. Kadar se kupujejo otroški nahrbtniki, je najbolj pomembno, da jih otrok preizkusi. Najpomembnejša je njihova velikost, saj je od te odvisno, kako pravilno telesno držo imajo otroci, ko jih nosijo.

Otroški nahrbtniki se razlikujejo tudi po namenu njihove uporabe. Najbolje je, da ima otrok za vsako priložnost poseben namenski nahrbtnik. Starši včasih v želji po tem, da bi privarčevali, prisilijo otroke, da se uporabljajo isti otroški nahrbtniki za v šolo, na izlete, gorske pohode in druge športne aktivnosti. Vendar pa to ni dobro. Vsaka aktivnost predstavlja uporabo različne teže, ki jo otroški nahrbtniki vsebujejo. Običajno se največ teže nabere v povezavi s šolsko aktivnostjo. Številni zvezki in knjige skupaj naberejo kar nekaj kilogramov. Zato je pomembno, da je nahrbtnik primerno velik in anatomsko oblikovan. Dovolj čvrsto hrbtišče igra najpomembnejšo vlogo. Tisti otroški nahrbtniki, ki so namenjeni pohodom in obiskom gora, so nekoliko drugače zasnovani kot šolski otroški nahrbtniki. Zaradi spreminjanja naklona terena, morajo imeti poleg naramnic še pas, ki se ga namesti čez trebuh. S tem se zagotovi dodatna stabilnost, ki je izjemnega pomena pri zagotavljanju varnosti.

Naslednja pomembna točka je material, iz katerega so otroški nahrbtniki izdelani. Ta mora biti čim lažji, tako da sam nahrbtnik predstavlja čim manjši delež skupne obremenitve. Poleg tega pa so pomembni dodatki tudi razni odsevniki oziroma tako imenovane mačje oči. Otroški nahrbtniki, ki so opremljeni z njimi, povečujejo vidnost otroka v prometu in s tem bistveno prispevajo k njegovi varnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar