petek, 3. maj 2013

Varčevanje s prostorom in drsna vrata


Drsna vrata so ena izmed pogostokrat spregledanih vendar izjemno praktičnih rešitev tako za manjša kot za večja stanovanja. Pomislite na to, kako nerodno je prehajati skozi prostore, ko morate neprestano odpirati in zapirati vrata. Drsna vrata precej olajšajo gibanje med prostori, ne zadevajo se ob pohištvo in nasploh dajejo stanovanju občutek, da je večje in bolj prostorno.

Pomislite recimo na odpiralno pot, ki jo imajo običajna krilna vrata. Na tej poti ne smejo stati nobeni predmeti, ki bi se lahko zadevali ob vrata. To pa hkrati pomeni, da se je potrebno odpovedati prostoru. V manjših stanovanjih, kjer je prostora že tako ali tako premalo, so krilna vrata s svojo odpiralno potjo zares prostorsko potratna. Drsna vrata pa lahko precej pripomorejo k bolj smiselni uporabi prostora ob vratih. Zakaj bi imeli nezaseden prostor, če pa lahko tja postavite omarico ali kak drugi element?

Drsna vrata niso vsa takšna, da bi zahtevala vgradnjo v steno. Takšen postopek lahko marsikoga odvrne od nakupa takšnih vrat, ker ne želijo izvajati gradbenih del. Brez težav lahko montirajo drsna vrata, ki drsijo ob steni, namesto da bi drsela v steno. Edina pomanjkljivost, ki jo imajo takšna drsna vrata, je, da porabijo nekaj centimetrov prostora ob steni. Res pa je, da utegnejo tudi vizualno motiti, ker so skupaj z drsnimi tranšami ves čas vidna. Vgradna drsna vrata, ki se nahajajo v steni, pa se elegantno skrijejo, kadar so odprta. Tako da ponujajo vizualno čist prehod iz enega prostora v drugi, kar lahko ustvari poseben estetski učinek, ki je marsikomu zelo všeč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar