sobota, 14. september 2013

Brizgalni tiskalnik-tiskalnik za vsak žep


Brizgalni tiskalnik boste našli v skoraj vsakem domu, pa tudi v manjših pisarnah, saj je cenovno dostopen, obenem pa je najbolj običajen tiskalnik, ki ga najdete na tržišču. V bistvu je odličen tiskalnik za domačo uporabo, saj se ga lahko uporablja tako za tiskanje fotografij, kot za tiskanje popolnoma enostavnih tekstov.

Brizgalni tiskalnik ima glavo s šobami, ki brizgajo mikroskopske curke črnila na papir in na takšen način ustvarja sliko, oziroma besedilo. Več kot je točk, ki nanašajo črnilo, boljša je kvaliteta in ostrejša je slika. Brizgalni tiskalnik potrebuje za svoje delovanje kartuše s črnilom oziroma z barvo. Lahko ima eno, nekateri modeli pa potrebujejo za svoje delovanje pet in več kartuš. Tisti najbolj osnovni modeli imajo navadno dve kartuši, v eni je črnilo, v drugi pa so razdeljene dve oziroma tri osnovne barve, obstajajo pa tudi modeli, ki imajo foto kartušo. V notranjosti ima brizgalni tiskalnik majhen motorček, ki potiska glavo čez stran, medtem ko list papirja polzi skozi tiskalnik. Pri osnovnem, torej bolj enostavnem tiskanju se ta proces odvije dokaj hitro, ko pa je govora o tiskanju z visoko ločljivostjo, pa glava naredi večkraten premik čez eno stran in zato poteka ta postopek precej bolj počasi.

Na samem začetku, ko so brizgalni tiskalniki svojo pot na tržišče šele dobro utirali, sta bili predstavljeni dve različici tehnologije tiskanja, ampak je ena, ki je kaj kmalu postala jasen favorit. Neprekinjen tok kapljic je tehnologija, ki je najhitrejša, tiskalnikom pa omogoča, da natisnejo stran v manj kot treh sekundah. Pri tej tehnologiji je res velika hitrost, žal pa je kvaliteta izpisa zelo slaba. To je metoda, ki se v industriji še vedno uporablja, predvsem pri tiskanju zunanjih strani kartonov, embalaže izdelkov in za označevanje datumov. Tehnologija prekinjenega toka kapljic uporablja brizgalni tiskalnik, ki je bolj počasen, a stroškovno ugoden.
Papir za brizgalne tiskalnike najdete tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar