torek, 22. april 2014

Kirgizija, azijska Švica

Ozemlje države Kirgizija povečini obsega gorska regija Tjanšan, večina ozemeljsko skromnega rodovitni dela države je skoncentriran v severnih nižinah in obrobnih delih Ferganske doline. Kirgizija ima svojo prestolnico Biškek na severu države, drugo pomembno mesto Oš leži v Ferganski dolini blizu meje z Uzbekistanom.

 Kirgizija z drugimi imenom Kirgizistan, uradno pa Kirgiška republika je pretežno gorata država Srednje Azije. Zgodovina na ozemlju države Kirgizija je bila burna in vihrava. Najstarejši najdeni ostanki bronastih in zlatih relikvij, ki pričajo o naselitvi na območju jezera Isik Kul, govorijo o prisotnosti človeka na tem območju 5-6 stoletji pred našim štetjem. Območje je velikokrat menjalno lastnike, med njimi se najdejo Kitajci, Turki, Mongoli, Kirgizi pa so svojo prvo državo na tem ozemlju ustanovili v 9 stoletju našega štetja. Pomembna priča zgodovine na območju države Kirgizija je Sulejmanova sveta gora, ki dominira nad Fergansko dolino. Po legendi naj bi na gori molil Mohamed, romanja na gori se odvijajo od 10 stoletja dalje. Pomembna svetinja je bila gora tudi za vse potnike na Svilni poti. O verski pomembnosti gore pričajo mnoga svetišča, mnogi verniki so verjeli, da ima obisk gore pozitivne učinke. Kirgizija svojo prihodnost vidi v turizmu, naravne danosti, ki so na voljo so izjemne.

Svoj čas pred tujim svetom in tujci zaprta država, se danes želi odpreti svetu in svojo nekdanjo zaprtost izkoristiti v svoj prid. Območje neokrnjeno od obiskovalcev in množičnega obiska je magnet za vse, ki si želijo ogledati neokrnjeno naravo z visokimi gorami, ledeniki, ogromno jezeri, gorskimi travniki, gozdovi, stepe in puščavo. Naravnih znamenitosti in posebnosti svetovnega formata na območju države Kirgizija je ogromno, zaradi večinoma goratega jo imenujejo tudi Švica srednje Azije. Med posebnostmi svetovnega formata, ki jih premore Kirgizija je drugo najvišje ležeče jezero Isik Kul , vrhov z višino nad 6000 metrov je 30, najvišji Jengish Chokusu ali Vrh Zmage meri 7439 m v višino .

http://www.agencija-oskar.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar