ponedeljek, 23. junij 2014

Omega 3 koristne maščobe

Omega 3 so nenasičene maščobne kisline . Poleg nenasičenih poznamo tudi nasičene maščobe. Maščobe spadajo med sestavne dele koristne, zdrave in uravnotežene prehrane.

 Danes je uravnotežena, koristna in zdrava prehrana v veliki meri odvisna od zavedanja kaj je dobro za človeško telo. V tem pogledu se odpirata dve pomembni poglavji kaj je dobro. Prvo poglavje govori o tem, kaj je dobro v teoriji, drugi del pa kaj je dobro v praksi. Pri omega 3 maščobnih kislinah se v zadnjem času strokovnjaki in vsi, ki se zavedajo zdrave prehrane, vedno bolj zavedajo, da jih v prehrani primanjkuje v primerjavi z maščobnimi kislinami omega 6. Omega 6 je starejše odkritje, znanstveniki so jih naprej imeli za pomembno sestavino prehrane, s katero je omogočen normalen razvoj otroka. Tipična predstavnika Omega 6 maščobnih kislin sta gamalinolenska kislina in arahidonska kislina. Maščobne kisline omega 3 so v tem pogledu bistveno mlajše, saj se je njihovo raziskovanje pospešeno začelo ob koncu 80' let minulega stoletja. Pomembnost omega 3 maščobnih kislin je v njihovi bistveni vlogi pri rasti in razvoju otroka. Za razvoj in rast otroka je potrebna majhna količina omega 3 maščobnih kislin.

Večja količina maščobnih kislin omega 3 obratno imajo majhen vpliv ali ga celo nimajo. Pomen omega 3 maščobnih kislin so tudi raziskave življenjskih navad in kakovosti življenja v obmorskih deželah, v primerjavi z celinskimi deželami. Nešteto tovrstnih raziskav je potrdilo ugotovitev, da ljudje v obmorskih deželah v povprečju živijo dlje kot ljudje na celini. Posebno pozornost so ob tem posvetili dejstvu, da se v mnogih obmorskih deželah praktično ne zavedajo pojma zdrava prehrana in zdrav način življenja, ampak preprosto živijo svoj ritem življenja, tako kot so jih naučili njihovi predniki. Pomembno odkritje, ki je pri tem sledilo se je navezovalo na prehrano z vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 maščobne kisline se nahajajo v ribah in ribjem olju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar