ponedeljek, 2. marec 2015

Ljubljanska borza, brez tveganja ni dobička

Ljubljanska borza pozna prisotnost tveganja ter temu primeren dobiček. Za vlagatelje je Ljubljanska borza zanimiva iz več razlogov. Ker je Ljubljanska borza v primerjavi z drugimi svetovnimi borzami majhna, ima to svoje prednost in slabosti. Vlagateljem je zanimiva predvsem zaradi vseh prednosti majhnih borz. Na manjših borza trguje manj udeležencev, kot na velikih borzah. Poleg tega se zaradi manjše izbire lahko lažje osredotoči na celotno ponudbo. Celotna ponudba mu omogoča, da lažje spozna načni delovanja in tako lažje spozna načela in značilnosti trgovanj, ki so značilne za finančno ustanovo Ljubljanska borza.



Oseba, ki ga zanima Ljubljanska borza v smislu trgovanja je predvsem varčevalec in naložbenik, ki se zaveda tveganja. Pojem tveganja Ljubljanska borza dobro pozna, saj so se v razmeroma kratkem času zgodile že zanimive spremembe. Ljubljanska borza ima zato kljub razmeroma kratki zgodovini že nekaj zanimivi primerov tveganja. Tej primeri govorijo o vseh pasteh in prednostnih tveganja. Varčevalci in naložbeniki bi morali bolj pogosto razmišljati o tveganju. Največkrat razmišljajo predvsem o dobičku, dovolj je, da jim prodajalec predstavi dobiček iz preteklih obdobji, da jih navduši za nakup.

Pri tem jih hote ali nehote ne omenja dejstvo, da je dobiček nagrada za tveganje, ter je dobiček s tveganjem tesno povezan. To pomeni, da naložba, ki je dobičkonosna v nekem trenutku pomeni tudi naložbo, katera prinaša izgubo. Ljudje, ki se odločajo za določeno naložbo, se morajo zavedati, da dobiček, ki jim ga prodajalci prikazujejo, lahko pomeni tudi izgubo v enaki višini, vrednosti in obsegu. Velik dobiček je lahko tudi velika izguba, dovolj je dogodek zunaj borze, ki vpliva na določen vrednostni papir ali splošno vse vrednostne papirje v različnem obsegu in učinku. Zavedanje o možnosti tako dobička, kot enakovredno nasprotne izgube, bi sicer mnoge investitorje odgnalo. Ljubljanska borza je finančna ustanova, katero je treba razumeti z vidika investicije, ki nas zanima.

http://varcevalnica.alta.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar