torek, 24. marec 2015

Varčevanje ne pozna meja

Varčevanje je nasprotje porabi . Nasprotje porabi je varčevanje, ker namesto trošenja sredstva hrani za prihodnja obdobja. Varčevanje lahko poteka na različne načine. Obstaja varčevanje, ki je namenjeno kratkoročnim varčevalnim ciljem in varčevanje, katero zasleduje dolgoročne varčevalne cilje. Kratkoročni varčevalni cilji so tisti, ki so namenjeni porabi privarčevanih sredstev v bližnji prihodnosti.



Dolgoročni varčevalni cilji so tisti, kateri predvidevajo porabo privarčevanih sredstev v oddaljeni prihodnosti. Kratkoročno varčevanje je običajno namenjeno porabi različnih sredstev, njihova namembnost je različna. Dolgoročno varčevanje je namenjeno porabi v daljši prihodnosti, pri postavljanju ciljev se največkrat zanaša na trende, ki jih narekuje sedanjost, njeni vzorci pa so verjetni v prihodnosti. Tako se v današnjem času spreminja šolski sistem, podobno se spreminjajo drugi sistemi, ki vplivajo na kakovost življenja. Pri dolgoročnih ciljih lahko računamo, da bo potrebno za šolanje otrok, v času, ko bodo postali mladostniki, nameniti več lastnih sredstev kot danes. Zato lahko predvidevamo, da bo potrebno za takšno šolanje nameniti več sredstev, katera najlažje pridobimo z varčevanjem.

Takšno varčevanje lahko traja desetletje ali več, cilj varčevanja pa je pridobitev sredstev, ki bodo namenjena šolanju otrok oziroma mladostnikov od doseženem cilju varčevanja. Prednost takega varčevanja je, da se na daljši rok z majhnimi mesečnimi zneski privarčuje večjo vsoto. Poleg tega se človek lahko nauči varčevalne discipline in modre zmernosti. Sredstva, ki jih sicer namenja za šolanje, so lahko namenjena drugim varčevalnim ciljem. Obenem lahko oseba varčuje s splošnimi cilji, z namenom imeti in ustvariti zlato rezervo, ki predstavlja večjo varnost predvsem ob nepredvidljivih dogodkih. Danes je tempo življenja in dogajanje bistveno bolj dinamično, kar med drugim pomeni bistveno bolj intenzivne in aktivne spremembe na kratek časovni rok.

http://varcevalnica.alta.si/odlocevalec

Ni komentarjev:

Objavite komentar