sobota, 21. marec 2015

Zdravstveno zavarovanje ureja zdravstveni zakon

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ureja zakon . V Sloveniji zdravstveno zavarovanje velja za vse državljane Republike Slovenije. Slovenski državljani pa niso edine osebe, ki jim je zdravstveno zavarovanje namenjeno. Zdravstveno zavarovanje imajo na območju Republike Slovenije sklenjene tudi osebe, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Današnje zdravstveno zavarovanje se zdi izum sodobnega časa, vendar je zdravstveno zavarovanje že razmeroma stara, tradicionalna in uveljavljena oblika zavarovanja. Zdravstveno zavarovanje se je začelo uveljavljat na prehodu iz devetnajstega v dvajseto stoletje.



Takratna družba se je začela zavedati pomembna zdravja za kakovost življenja. Poleg zdravja je takratna družba začela vedno bolj ceniti razne socialne storitve, katere mora kriti in zanje poskrbeti država. Zdravstveno zavarovanje je bilo na območju današnje Slovenije pred več kot stoletjem uvedeno, kot napredna oblika socialnega razmišljanja takratnih oblastnikov. Zdravstveno zavarovanje ne pomeni veliko zavarovancu zgolj ob nezgodi ali bolezni, zelo pomembno je, da lahko brezskrbno opravlja svojo poklicno dejavnost ter zasebne aktivnosti v prostem času. Pomembno poslanstvo, ki jih zdravstveno zavarovanje ima je tudi varovanje družinskih članov, ki nimajo svojih rednih prihodkov. Zanje je zelo pomembno, da jim je v času razvoja v odrasle osebe nudena zdravniška pomoč v vsakem trenutku, ko jo potrebujejo. Dobra zdravniška oskrba vsem državljanom je tudi odraz sodobne, napredne države. Bolj kot je zdravniška oskrba kakovostna, bolj je država napredna. Sama zdravstvena oskrba je od države do države različno organizirana in izvedena.

Zdravstveni standard so načeloma povsod enaki oziroma si take želimo. V praksi seveda prihaja do razhajanj med tistim, kar zahteva zdravstvena stroka ter tistim, kar omogoča država oziroma njen zdravstveni sistem. Poleg kakovosti zagotavljanja zdravstvenih storitev je pomembno zagotavljanje dobrih pogojev dela za zdravstvene delavce. V državah, ki imajo kakovosten zdravstveni sistem imajo tako zavarovanci, kot osebe s področja zdravstva zagotovljeno najboljše. Zavarovanci zdravstvene storitve, ki jih nudi zdravstveno zavarovanje , zdravstveni delavci pa pogoje dela.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar