torek, 23. junij 2015

Kronična utrujenost , neznosno breme

Kronična utrujenost odpravljamo uspešno, ko so načini zdravljenja učinkoviti. Danes je utrujenost pogosta in vsakdanja. Utrujenost je življenjska izkušnja vsakega človeka. Pojavi se v raznih oblikah in vzrokih kot so slab spanec, izgorevanje, spomladanska utrujenost, kronična utrujenost, nespečnost. Za slab spanec, izgorevanje, spomladanska utrujenost, kronična utrujenost, nespečnost je značilno, da obstajajo nekatere splošne značilnosti.



Hkrati pa imajo slab spanec, izgorevanje, spomladanska utrujenost, kronična utrujenost, nespečnost tudi nekatere individualne značilnosti. Splošne značilnosti po katerih je prepoznamo slab spanec, izgorevanje, spomladanska utrujenost, kronična utrujenost, nespečnost so tiste, ki so značilne za večjo populacijo. Individualne značilnosti, ki označujejo slab spanec, izgorevanje, spomladanska utrujenost, kronična utrujenost, nespečnost so znane predvsem manjšemu krogu ljudi. Utrujenost ima največkrat v človekovih aktivnostih. Človek si svoje aktivnosti določa skladno s svojimi zahtevami, pričakovanji, željami ter tudi skladno s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi. Utrujenost je posledica pretiravanja ter neskladja želja in zmožnosti. Človek lahko stori določeno, predvsem pa omejeno količino aktivnosti v določenem časovnem obdobju. Prekomerna aktivnost lahko povzroča utrujenost. Lahko pa povzroča tudi razne poškodbe in bolezni. Utrujenost je zato potrebno jemati skrajno resno. Nekaterim se zdi to pretiravanje, vendar seje potrebno zavedati sporočilne vrednosti. Prevelika aktivnost se lahko kaže preko kratkotrajnih ali dolgoročnih posledic. Kratkotrajne posledice načeloma niso težave, saj jih na eni strani hitro prepoznamo in ukrepamo. Dolgoročne posledice se običajno pokažejo v vzrokih kasneje.

Časa za ukrepanje je takrat manj, soočiti se moramo z omejenimi možnostmi doseganja pozitivnih učinkov. V nekaterih primerih so tako dolgoročne kot kratkoročne posledice lahko prepoznane po izkušnjah drugih oseb. Najbolj koristne so informacije oseb v ožjem družinskem krogu. Med drugim imajo te osebe lahko bolj ali manj podobne določene značilnosti. Tako se lahko preko njihovih izkušenj soočimo z vzroki kot posledicami. Njihova posebna vrednost je dednost oziroma realna možnost njihove prisotnosti. Kronična utrujenost je lahko odpravljena s pozitivnim razmišljanjem in aktivnim ukrepanjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar