ponedeljek, 21. december 2015

Nakup podjetja, poslovna priložnost

Nakup podjetja je poslovna priložnost Poslovna priložnost je nakup podjetja, ker prinaša možnosti za izboljšanje poslovanja. To je omogočeno preko številnih pridobitev z nakupom. V poslovnem svetu je nakup podjetja povezan z željo povečanja lastnih zmogljivosti, omogoča okrepitev lastnega položaja na trgu, z nakupom se lahko uveljavimo na novem trgu, lažje vstopamo v novo panogo ali na nova področja in podobno.



Sam nakup podjetja je zelo odvisen od števila udeležencev. V primeru, da nakup podjetja opravita zgolj kupec in prodajalec, aktivnost načeloma ni kompleksna. Drugače pa je, če je nakup podjetja odvisen od večjega števila ljudi. Na tako strani kupca kot na strani prodajalca je lahko več solastnikov, družbenikov in drugih oseb. Kar lahko postopek nakupa naredi bolj zahteven. Nakup je v osnovi podoben drugim nakupom, le da gre v tem primeru za bolj kompleksen nakup. Podjetje, ki ga kupujemo ima z dobavitelji, naročniki, odjemalci in drugimi poslovnimi partnerji sklenjene in dogovorjene določene podjetniške aktivnosti. Kar v danem trenutku pomeni točno določene pravice in obveznosti podjetja. Pri nakupu moramo vse pravice in obveznosti podjetja spoznati do potankosti. Saj le na ta način vemo, kaj pomeni ponujena ponudba. V poslovnem svetu imamo tako primere nakupa podjetja, katerih cena je bila simbolična. Vendar so za to simbolično ceno bile obveznosti, s katerimi se je moral po nakupu ukvarjati nov lastnik. Zato je zelo koristno, da pregled vseh pravic in obveznosti opravi strokovnjak ki bo znal natančno oceniti primernost ali neprimernost določene ponudbe. Dobra ponudba je predvsem tista, ki prinaša kupcu koristi.

Koristi so lahko zelo različne. V lastništvu podjetja je veliko lastnine, ki prinaša potencialne poslovne priložnosti v prihodnosti. Tako je lahko koristna blagovna znamka, izdelek, postopek izdelave, razvojni oddelek, zemljišča, nepremičnine in druge potencialne priložnosti. Nakup podjetja je ob dobrem pregledu vseh pravic in obveznosti, lahko priložnost za številne poslovne uspehe v prihodnosti.

http://www.alta.si/Korporativne_finance/nakup_podjetja

Ni komentarjev:

Objavite komentar