ponedeljek, 7. december 2015

Pluta, naravni material

Pluta je naravni material . Naravni material pluta ustvari prijetno vzdušje v domu oziroma v prostorih, kjer je položena. Posebnost, s katero se ponaša pluta je odsotnost škodljivih snovi. V osnovi je pluta lubje hrasta plutovca. Rastišče hrasta plutovca je predvsem Sredozemsko območje. Nekatere sredozemske dežele so bogate z hrastom plutovcem. Ker jim pluta prinaša pomembne prihodke, se z njo ponašajo in jo v nekaterih primerih nudijo kot spominek. Pridobivanje je zahtevno, praktično pa velja, da hrast plutovec sadiš za prihodnje rodove.


Prvo lupljenje hrasta plutovca se izvede šele čez četrt stoletja. Ponovno je za lupljenje hrast plutovec zrel čez osem do devet let. Na našem območju takšna obloga ni novost. Nekateri imajo z njo že več desetletji dolgo izkušnjo. Gre za pozitivne izkušnje, ki jih navdušujejo. V primeru, da bi se ponovno odločili za investicijo, bi zagotovo bila pluta visoko na seznamu. Ker gre za naravni, obnovljiv vir, se s tako izbiro odločimo tudi za varovanje okolja . Sama naravna sestava ima lastnosti, katere bomo zaman iskali pri drugih oblogah. Gre predvsem za dobro toplotno izolacijo, hkrati prostore ščiti pred hrupom, saj nudi tudi zvočno izolacijo. Posebna lastnost, ki nekaterim zelo ustreza pa je blaženje udarcev. Zaradi tega nekateri pluto izberejo v prostorih, kjer je potreba po blaženju udarcev raznih predmetov pogosta. To so lahko kuhinjski prostori ali vsi drugi prostori s podobnimi zahtevami. Poleg tega so tla iz plute zelo prijetna za hojo.

Obloga je sestavljena iz več slojev, ki so različni glede na izvedbo. Sama izbira je odvisna od zahtev investitorja. V pomoč pri odločitvi so tako izkušnje iz preteklosti, kot tudi aktualne informacije oziroma informacije novejšega datuma. Pri izkušnjah iz preteklosti so koristne predvsem informacije o splošnih lastnostih ter trajanju in ohranjanju lastnosti skozi čas. Pluta je dobra naravna izbira za ljudi, ki željo imeti prijetno vzdušje.

http://floor-experts.si/pluta/wicanders-pluta

Ni komentarjev:

Objavite komentar