petek, 12. februar 2016

Meningoencefalitis, okužba osrednjega živčevja

Meningoencefalitis prizadene osrednje živčevje . Pri nas, pa tudi na širšem območju regije je meningoencefalitis resen zdravstveni problem . Pomembnost problema je v pogostosti, možnih posledicah ter resnosti bolezni. Meningoencefalitis je sezonska težava. Ta značilnost, ki jo ima meningoencefalitis izvira iz biološke aktivnosti klopov. Ti so življenjsko najbolj aktivni v toplejših delih leta.



Aktivnost klopov začne z pomladansko otoplitvijo. Ugodne življenjske razmere začnejo, ko se temperatura tal dvigne nad pet stopinj Celzija. Preko statističnih podatkov pa ugotovimo, da je najverjetnejši čas okužbe v poletnih mesecih. Torej julija in avgusta. Redkeje je meningoencefalitis težava v zimskih mesecih. Klop v tem odboju leta prezimuje. Izjema so ugodni življenjski pogoji. Takšni pogoji nastopijo v hlevih, kjer so pogoji za aktivnost klopa ugodni tudi novembra ali decembra. Poleg tega so za preživetje klopov v zimskih mesecih ključne mile zime. Klop potrebuje za preživetje ugodne temperature, ni ne smejo segati bistveno pod ničlo. Največkrat si poišče zavetje, v katerem mu je omogočeno vzdrževanje minimalnih življenjskih pogojev. Od leta do leta je razvoj klopa v času, ko se otopli zelo različen. Najbolj ugodni pogoji nastopijo v primerih, ko so pomladni meseci vlažni. Klop namreč potrebuje vlažna okolja, da se lahko razvija in obstoji. V nasprotnem primeru se posuši in umre. Zato se tudi naseli povsod tam, kjer je dovolj vlage. Poleg tekočih in stoječih voda, so idealni pogoji na travnikih in v godovih. Virus meningoencefalitis se prenaša preko okuženih klopov. Vsi klopi niso okuženi.

Njihova okužba je možna na dva osnovna načina. Problem, ki ga predstavlja okužba je njeno trajno učinkovanje. Okužen klop lahko virus prenaša celo življenje. Klop za razvoj potrebuje kri gostitelja. Za človeka je najbolj kritičen začetek prenosa. Slina klopa ima v sebi snovi, ki pri človeku zmanjša bolečino ob ugrizu. Meningoencefalitis tako začne svoj prenos praktično brez bolečine, kar mnoge osebe zavede.

http://www.sos-klop.si/klopni_meningoencefalitis

Ni komentarjev:

Objavite komentar