četrtek, 4. februar 2016

Turna smuka, kaj izbrati

Turna smuka je užitek svobode . Zaradi gibanja v naravi, smučanja po zasneženi pobočjih, odmaknjenosti gneče smučišč, je turna smuka priljubljena. Zahteva pa tudi odlično znanje, dobro kondicijsko pripravljenost ter dobro opremljenost. Znanje se mnogim zdi samoumevno, ker razmišljajo, da gre za smučanje od izhodišča do cilja. Vendar se s tem ne zavedajo nevarnosti, ki so pri smučanju po takih načelih prisotna.



Površina po kateri smučamo ima svoje zakonitosti. V prvi vrsti nevarnost predstavlja možnost proženja plazov ter neutrjena površina. Zato je potrebno upoštevati nekaj osnovnih načel smučanja izven urejenih površin, ali se jih naučiti . Vsakega uporabnika turna smuka postavi pred izziv izbire opreme. Načeloma ima vsak svoj način izbire. Določajo ga izkušnje, zmožnost in pričakovanja. Kot pri vsakem nakupu pa je najbolje, da izberemo optimalno . Kar pomeni, da ne pretiravamo v nobeni od lastnostih. Izkušnje so pri tem pomembne, lahko pa so naše osebne ali tuje. Zmožnosti so cena, katero smo pripravljeni plačati. Ter s tem izpolniti svoja pričakovanja. Varna turna smuka zahteva ustrezne osebne izkušnje in znanje. Skladno z njimi lahko dobro izbiramo. Začetnemu znanju je namenjena osnovna ponudba, ta pa se postopoma nadgrajuje do vrhunske ponudbe. Pri teh razredih ne gre pretiravati, saj ne bomo z višjim cenovnim razredom nič pridobili. Turna smuka se zaradi pretiravanja konča tudi z negativnimi posledicami. Višji razred je opremljen z boljšimi lastnostim, pridobimo pa jih zgolj takrat, ko smo sposobnosti zmožni obvladovati.

Začetnikom torej nič ne koristi višji razred, saj zaradi slabših sposobnosti obvladovanja ne bodo mogli izkoristiti ponujene boljše lastnosti. Nadalje je pri lastnostih pomemben namen uporabe. Turna smuka zahteva specifične zahteve smuči, vezi, čevlje, palice ter varnostno in drugo opremo. V izogib težav z ustreznostjo je dobro opraviti preizkus, ki nam bo na praktičnem primeru pokazal učinke in lastnosti. Turna smuka zahteva višji nivo znanja, kot smučanje po urejenih smučiščih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar