ponedeljek, 21. marec 2016

Zavarovalnica, varovanje oseb in premoženja

Zavarovalnica zagotavlja varovanje oseb in premoženja Zavarovalnica je pravna oseba, ki na trgu samostojno izvaja dejavnost zavarovanja premoženja in oseb. Dejavnost, ki jo opravlja ni nova. Pisni viri navajajo, da se je zavarovalnica pojavila že v starem veku, šlo je za zelo osnovno obliko dejavnosti. Več oseb se je združilo z namenom vzajemnega kritja nastale škode. Vsak s svojim pripadajočim deležem. Ideja, o kateri obstaja pisni vir, izhaja iz starega veka. Dokazov o starejših oblikah ni, lahko pa sklepamo, da ni šlo za osamljen primer, ter da je mogoče bil tudi kakšen starejši primer.



Ljudem je bilo že od najstarejših časov jasno, da je varovanje zdravjapomembno. Zato so temu posvečali veliko aktivnosti, na račun tega se je izumilo veliko stvari. Nekatere so se ohranile dolga stoletja do današnjih dni. Zavarovanje je ena takšnih oblik, ki so jo imel kot omenjajo pisni viri že v starem veku, ohranjalo pa se je času primerno vse do današnjih dni. Vse iz preteklosti znane osnovne značilnosti opravlja zavarovalnica tudi danes. Preko vplačil manjših vsot, zavarovanec dobi pravico do izplačila, ki je natančno opredeljen v zavarovalni pogodbi. Pravice in dolžnosti so v njej natančno opredeljene, v osnovi pa mora zavarovanec vplačati enkratno ali v več obrokih dogovorjeno vsoto, zavarovalnica pa mu mora v primeru upravičenosti izpolniti dolžnost, ki je navedena v pogodbi. Glede na številne lastnosti dejavnikov, obstajajo mnoge razlike. Potrebe ljudi so se skozi čas spreminjale, spreminjajo se danes in se bodo tudi v prihodnosti. Na ta račun lahko oseba dobi svojim potrebam primerno najboljše.

 Tako je lahko zavarovanec sklene, na drugi srani pa zavarovalnica ponudi različna zavarovanja, kot so nezgodno, zdravstveno, dopolnilno ter številna druga zavarovanja. Izbor je odvisen predvsem od namena, v veliki večini bistvo sporoča že samo ime zavarovalniškega produkta. Zavarovalnica je človekov zelo star prispevek k želji po zavarovanju sebe in lastnine.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar