petek, 8. april 2016

Lymska borelioza, spremembe na koži

Lymska borelioza se kaže kot kožna rdečina . Mnogim se zdi lymska borelioza težava sodobnega časa, vendar temu ni tako. Odkrita je bila že pred več desetletji na ozemlju Severne Amerike. Lymska borelioza je svoje ime dobila po okrožju, kjer je bila odkrita v velikem številu primerov. Bolezen prenašajo klopi, v naših krajih je najbolj znana vrsta prenašalca Ixodes ricinus .



Za okuženost je poleg preventive, cepljenja, odvisna tudi okuženost klopov. V nekaterih predelih sveta je okuženih približno polovic klopov, v nekaterih delih Evrope okrog dvajset, več ali manj odvisno od lokacije, ter klopu ugodnih življenjskih pogojev. Tako najdemo na območju Evrope okuženost od dveh pa tja do štirideset odstotkov. Slovenija, kot geografsko pestra dežela ima prav tako zelo različen odstotek. Po statistiki so klopi, preko katerih se prenaša lymska borelioza najmanj aktivni na zahodnem mejnem območju. Na drugi stani so najbolj aktivni na območju Škofije Loke in Cerknice. Kar kaže na značilnost življenjskega okolja kopa. Zahodno obmejno območje Slovenije tvorijo kamnita tla, višje ležeča območja ter drugi za klopa neugodni življenjski pogoji. Na drugi strani imata klop in lymska borelioza večje možnosti v krajih, kjer je visoka vlažnost ter imajo klopi dovolj skrivališč pred sovražniki. Na območju Slovenije so torej območja, kjer velja biti posebno previden. Poleg omenjenih območji sta nekoliko manj ugodni, vendar še vedno ugodni območji Ribnice in Mozirja. Kar pomeni, da je lymska borelioza verjetnejša preko klopu bolj ugodnega življenjskega prostora. To seveda ne pomeni prepoved gibanja v naravnem okolju omenjenih območji, ampak previdnost in preventivo.

Najboljša preventiva se po statistiki kaže cepljenje. V regiji imamo zelo različne odstotke oseb z težavami, ki kažejo tudi na bolj ali manj učinkovit zdravstven sistem, pri nas pa je zgovoren podatek, da je okuženost manjša pri osebah, ki se veliko gibljejo v naravnem okolju in so cepljeni. Lymska borelioza je negativna izkušnja mnogih oseb.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar