ponedeljek, 4. april 2016

Trening pred tekmo, proces prebave

Trening pred tekmo mnogim povzroča težave Iskanje vzrokov težav, katere povzroča trening pred tekmo, se pogosto osredotoča na prehrano, ker ima slednja velik vpliv. Toliko večji, kolikor pogostejše so težave. Pri manj pogostih so težave prehodnega značaja, zato se mnogi s tem ne obremenjujejo pretirano. Niso redki primeri, ko trening pred tekmo večkrat ni uspešen, osebe vrtijo v začaranem krogu.



Iz njega je potrebno zgolj izstopiti. Področje urejanja prehrane obsega tako strokovni kot osebni del. Strokovni del nam lahko teoretično in praktično prikaže možne krivce za težave. Teoretično na podlagi znanosti, praktično pa kot potrditev z primeri iz prakse. Osebni del so naše osebne izkušnje , temu primerno prilagodimo trening pred tekmo, saj smo sami sebi najboljši zdravnik. Izkušnje so neposredne, zato tudi praktično ne mremo zgrešiti. Pri prehrani tako natančno vemo kaj smo v preteklosti uživali, kako smo občutili proces prebave ter kakšne so bile posledice. V primeru takšnih ali drugačnih negativnih posledic, ki so vplivale na trening pred tekmo, imamo možne učinkovite spremembe praktično na dlani. Zavedati pa se je pri tem potrebno pomena procesa prebave. Ta je lahko od primera do primera različen. Optimalno so dnevni obroki razdeljeni na tri glavne ter dva manjša obroka. Poleg tega je koristno, da pred spanjem ne jemo. Ker bo tako podobno kot celoten preostali organizem, tudi za proces prebave omogočen počitek ter s tem izvajanje procesa regeneracije.

Trening pred tekmo mora vse naštete značilnosti upoštevati, prehrana, njen čas, količina, kakovost, počitek in regeneracija pa se morajo prilagoditi zahtevam priprav. Kdaj je najboljša ura za priprave je odvisno predvsem od osebe, delno pa tudi od drugih dejavnikov. Oseba, ki dlje časa trenira iz izkušenj ve, kaj mora jesti, kdaj pred vadbo in po vadbi mora jeti, kaj je treba jesti in podobno. Trening pred tekmo mora imeti zagotovljeno energijo, po njem pa regeneracijo, če je mogoče z jedmi, ki čim manj obremenjujejo proces prebave.

Ni komentarjev:

Objavite komentar