nedelja, 22. maj 2016

Nakup delnic, dobra naložba

Nakup delnic je lahko dobra naložba . Naložbe so del našega vsakdanjika, predstavlja jih lahko tudi nakup delnic, če se zanje odločimo. Na trgu imamo zelo različne naložbe, razlikujejo se po mnogih lastnostih. O njih v prvi vrsti odločajo potencialni naložbeniki, ponudba ter lastnosti trga. Potencialni naložbeniki so lahko klasično usmerjeni, obstajajo pa tudi sodobnejše usmeritve. Klasične usmeritve so vse, ki so bile prisotne že pred časom, sodobne pa so na trgu prisotne manj časa.



Za klasične je poleg tega značilno, da se težje prilagajajo dinamiki sodobnega časa, ostajajo zveste svojim načelom. Osebna načela investicije so zlo pomemben dejavnik, velikokrat so pod vplivom bodisi klasičnih ali sodobnih usmeritev. Dve nasprotji, ki velikokrat zaznamujeta nakup delnic sta varnost in tveganje ter z njimi povezani večji ali manjši donos oziroma dobiček. Osebe, ki želijo varnost, ne želijo tvegati, temu primerno lahko pričakujejo primeren donos. V tem primeru je modro razmišljati o donosih, ki so večji od nekaterih drugih varnih naložb. Napačno pa je razmišljanje, da je mogoče brez posebnega tveganja doseči visok donos. Osebo, ki je pripravljen sprejeti odločitev za nakup delnic, ki predstavljajo tveganje, vodijo drugačni motivi. Vedo, da je tveganje pogoj za dosego višjega donosa, zato so ga pripravljeni sprejeti. Ta skupina naložbenikov ima različno oblikovan portfelj preden opravijo nakup delnic. Nekateri imajo v njem varnejši del, ki ga varuje pred morebitnimi večjimi izgubami tveganih naložb. Z njimi želi pridobiti večji dobiček, katerega z varnimi ne more.

 Takšen način ni redek, poleg varnosti je pomembno, da ima preostali del portfelja likvidnostni značaj. Predstavlja tudi racionalen nakup delnic, saj ima portfelj uravnotežene lastnosti, investitor lahko pričakuje večji donos od ostalih možnosti na trgu, hkrati pa za ta večji donos ni izpostavljen večjemu tveganju. Nakup delnic je lahko oblikovan tudi drugače, kar pomeni, da oseba portfelj zapolni predvsem z tveganimi naložbami, za varnost, likvidnost in druge lastnosti pa poskrbi drugače.

Ni komentarjev:

Objavite komentar