torek, 24. maj 2016

Prehlad, varovanje zdravja

Prehlad velikokrat pomeni, da smo varovanje zdravja opustili ali je bilo nepravilno. Varovanje zdravja je bila od nekdaj človekova prvenstvena naloga, saj je le zdrav lahko izpolnjeval svoje poslanstvo. S tem namenom je izkoriščal vse možnosti, ki so se mu v trenutku poslabšanja zdravstvenega stanja ponudi.



V preteklosti, ko medicina še ni bila tako splošno dostopna, sistem zdravljenja pa ni bi organiziran za vse enako, so uporabljali domačo lekarno, samozdravljenje ter razne druge načine. Z napredkom je do današnjih dni zdravstvo napredovalo, kljub temu pa je samopomoč še vedno velikokrat prvi ukrep pri zdravljenju. Prehlad je pogosto zdravljen na tak način. Vsak od nas pozna kakšen star, preizkušen recept. Zdravljenje bolezni v tem primeru poteka tako, da se oskrbimo z zdravili brez recepta v različnih oblikah. Najpogostejši so čaji in zdravilne rastline, zdravila brez recepta v lekarni in podobno. Prednosti takšnega načina zdravljenja je predvsem v neposrednosti izkušnje obolele osebe. Nobena druga oseba ne doživlja prehlad tako neposredno in živo, zato tudi ima najboljše informacije. Težava takšnega načina je v največkrat nesposobnosti osebe za strokovno diagnozo. Načeloma se pri pogostih težavah, ki jih prehlad povzroča izkaže za učinkovito samopomoč, predvsem za najbolj očitne in enostavne primere. Globlji problemi, se lahko s tem skrijejo, vplivajo na druge organe oziroma organizem kasneje. Zato velja dobro razmisliti o tem, kako koristna je samopomoč v tem primeru. V vsakem primeru moramo prehlad jemati resno, to storimo predvsem z resnim in hitrim ukrepanjem.

 Predvsem ne pustimo, da se težave razširijo in prelevijo v hujšo obliko. Nagrada hitrega ukrepanja je predvsem hitra povrnitev zdravja ter ponovna polna sposobnost opravljanja aktivnosti. Obratno z odlašanjem prehlad traja bistveno dlje. To občutimo na razne načine, velikokrat se zgodi, da se ob manjših nepravilnostih ponavlja še dolgo v prihodnosti. Velikokrat rečemo, da smo se slabo pozdravili. Prehlad velja sprejeti z vso resnostjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar