četrtek, 19. maj 2016

Zavarovalnica danes in v preteklosti

Zavarovalnica nudi zavarovanja oseb in premoženja. Veliko ljudem se zdi zavarovalnica odkritje novejšega časa, vendar temu ni tako. Pojavila se je že v starem veku, ustanovljena pa je bila z namenom vzajemnega varovanja oseb in premoženja. Motiv za ustanovitev je bilo varovanje takratne prevozniške dejavnosti blaga, katerega so ogrožale osebe z željo priti do tuje lastnine po nelegalni poti. Z njihovo aktivnostjo so bili prevozniki ogroženi, ogrožen je bil njihov tovor ter seveda njihovo življenje.



Prevozniki so spoznali, da z združenimi močmi lažje prebrodijo nastalo izgubo tako, da vsak član skupine prispeva svoj delež. Ta delež je seveda bistveno manjši, kot je celotna izguba. Tako nastane zavarovalnica ter osnova za zavarovalniško dejavnost. Do danes se osnova praktično ni spremenila. Nesreče, škode in druge nadloge so prav tako danes kot nekoč del življenja, tudi danes je enako težko samostojno nadomestiti izbuljeno. Zato kot posrednik med večjim številom manjših plačil ter kritjem nastale škode tudi danes nastopa zavarovalnica. Do današnjih dni se je marsikaj spremenilo, naš vsakdanjik je bistveno drugačen, kot je bil v času nastanka zavarovalniške dejavnosti. Prav tako so se spremenile aktivnosti zavarovalniške dejavnosti. Storitve, ki so bile nekoč ustrezne, danes ne služijo več svojemu namenu, temu primerno jih zavarovalnica prilagaja času. Spremembe niso vidne le pri primerjavi stoletje in bolj oddaljenih obdobji, vidne so že pri primerjavi predmetov zavarovanj današnjega časa ter predmetov zavarovanj izpred desetletja ali več.

Predmeti zavarovanja so se v marsičem spremenili, tudi ponudba zavarovanj se je razširila. Včasih nam jih je zavarovalnica ponujala na svojem sedežu, na sedežu zastopnika ali na našem domačem naslovu. Danes je moč zavarovanje skleniti tudi drugje, kot na klasičnih mestih. Ostale pa so in bodo tudi v prihodnje nekatere značilnosti. Zaupanje je ena od vrlin, ki se jih ceni tako zavarovalnica kot tudi zavarovanci.


Ni komentarjev:

Objavite komentar