Nekateri
pravijo, da je danes le redko malo junakov, ki vanilije ne marajo, zato se
večina sprašuje tudi, kje neki se vanilijo pridobiva. Dejstvo je, da se naravno
vanilijo pridobiva v Mehiki, vendar pa je danes potrošnja prevelika, da bi
narava lahko poskrbela za zadovoljevanje vseh potreb in še več, da bo kdo lahko
to nabiral.
Ravno zato je danes praktično vsa vanilija v prahu pravzaprav madagaskarska
vanilija v prahu, kjer jo lahko gojijo tudi zaradi primernih okoliščin.
Kljub temu pa madagaskarska vanilija v prahu ni nič slabša kot tista, ki raste
v Mehiki, le da je treba cvetove ročno opraševati, torej je več dela. Vendar pa
se lahko ta vanilija v prahu res pridobiva samo na ta način, saj jo naravno
oprašuje prav posebna vrsta čebel, ki živi samo tam in nikjer drugje. Je pa
res, da je na ta način veliko več dela, saj je treba vse narediti ročno, tudi
rastlino je treba pravilno usmerjati, da se spodbuja rast cvetov in več cvetov,
kot se opraši, več bo zrastlo vanilije, iz vsakega cveta zraste posamezen
strok. Šele nato pa se dejansko začne pridobivati vanilija v prahu, ko najprej
plodove za 7 – 10 dni izpostavijo vročini, nato jo dajo v lesene škatle in nato
strok na koncu še posušijo toliko, da ima na koncu le še cca 30 % teže, ki jo
je imela na začetku.
Kljub temu, da iz opisa zgleda, da je proces končan v enem
mesecu, pa je potrebnih kar okoli 6 mesecev, da je vse končano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar