četrtek, 7. julij 2016

Kje danes pridelujejo vanilijo?


Nekateri pravijo, da je danes le redko malo junakov, ki vanilije ne marajo, zato se večina sprašuje tudi, kje neki se vanilijo pridobiva. Dejstvo je, da se naravno vanilijo pridobiva v Mehiki, vendar pa je danes potrošnja prevelika, da bi narava lahko poskrbela za zadovoljevanje vseh potreb in še več, da bo kdo lahko to nabiral. 



Ravno zato je danes praktično vsa vanilija v prahu pravzaprav madagaskarska vanilija v prahu, kjer jo lahko gojijo tudi zaradi primernih okoliščin. Kljub temu pa madagaskarska vanilija v prahu ni nič slabša kot tista, ki raste v Mehiki, le da je treba cvetove ročno opraševati, torej je več dela. Vendar pa se lahko ta vanilija v prahu res pridobiva samo na ta način, saj jo naravno oprašuje prav posebna vrsta čebel, ki živi samo tam in nikjer drugje. Je pa res, da je na ta način veliko več dela, saj je treba vse narediti ročno, tudi rastlino je treba pravilno usmerjati, da se spodbuja rast cvetov in več cvetov, kot se opraši, več bo zrastlo vanilije, iz vsakega cveta zraste posamezen strok. Šele nato pa se dejansko začne pridobivati vanilija v prahu, ko najprej plodove za 7 – 10 dni izpostavijo vročini, nato jo dajo v lesene škatle in nato strok na koncu še posušijo toliko, da ima na koncu le še cca 30 % teže, ki jo je imela na začetku. 

Kljub temu, da iz opisa zgleda, da je proces končan v enem mesecu, pa je potrebnih kar okoli 6 mesecev, da je vse končano. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar