petek, 1. december 2017

Pohodni čevlji so namenska obutev

Pohodni čevlji so namenska obutev, namenjena hoji izven urejenih poti. Pohodni čevlji imajo v primerjavi z klasično obutvijo vgrajeno množico sprememb in prilagoditev. Klasični čevlji imajo podplat prilagojen hoji v urbanih okoljih ter nimajo zaščite pred udarci. Dodatno imajo pohodni čevlji strukturo, ki zagotavlja stopalu večjo oporo pri hoji po neravnih podlagah ter boljše zračenje stopala.

Pohodni čevlji za različne namene

Pohodniška aktivnost je od primera do primera različna, temu primerno različni so njej prilagojeni pohodni čevlji. Poznamo od lažje pohodniške aktivnosti do tehnično najbolj zahtevne pohodniške aktivnosti. Slednje so namenjene majhnemu odstotku ljudi, ki se podajajo na plezalne vzpone, poletne ledeniške ture ali daljše planinske pohode. Za te namene izdelani pohodni čevlji odlikuje izredna trdnost, odlična toplotna izolacija, vodoodpornost, podplat je skoraj ali povsem tog. V takih razmerah najprej odpovejo lahki pohodni čevlji, hkrati pa so tudi tehnični modeli čevljev neuporabni za vsak dan.

Zaradi velike izbire in dostopnosti je tudi nesmisel iskati kompromise med vsemi skrajnostmi, dobro je imeti zahtevam kar najbolje prilagojeno obutev. Za najširši krog uporabe bi bili najboljša izbira pohodni čevlji za srednje zahtevne terene. V primerjavi z lahkimi pohodni čevlji so močnejši, bolj togi, bolje oprijemljejo nogo ter trše blazinjeni. Vendar se v pogojih primernih za lahke pohodne čevlje lahko izkažejo za neudobne ali celo nevarne. Na takih pohodnih poteh bodo pretežki, trpela bo zračna udobnost in varen korak.

Kilimanjaro DAKOTA TEX GIRL Otroška hiking obutev


Zato se velja kompromisom v največji možni meri izogibati, saj so lahko škodljivi našemu zdravju. Zaradi vedno bolj dostopnih ponudb je vsaka poškodba nog ali drugih delov telesa popolnoma nesprejemljiva. To dejstvo je ugotovilo že veliko število gornikov, zato različni pohodni čevlji v eni garderobni omari niso nikakršna posebnost. Kombinacije so različne predvsem na pohodne poti, ki jih lastnik čevljev izbira. Pogosto se kombinirajo pohodni čevlji, ki imajo tog podplat z pohodnimi čevlji z mehkejšim podplatom.

Preverite ponudbo pohodnih čevljev v Hervisu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar