sobota, 16. november 2013

Sestava cestnega in otroškega kolesa


Cestno kolo ali specialka je neke vrste tudi dirkalno kolo, saj z njim tudi tekmujejo na daljših razdaljah. Pravzaprav cestna kolesa vozijo navdušenci nad hitrostjo. Sestavljeno je iz železa, nekaj plastike, gume pa tudi lesa.
Deli kolesa so: sprednja guma, zadnja guma, krmilo, sedež, ogrodje, pedali itd.
Gumi na kolesu sta zelo tanki, zaradi česa gre kolo hitreje kot običajno. Na krmilu sta sprednja in zadnja zavora, dve ročki, s katerima usmerjamo kolo in prestave, ki pa jih uporabljamo takrat, ko kolesarimo v hrib ali pa se z njega spuščamo. Sedež si lahko namestimo po svoji želji, vendar je pravilno da je sedež malo višje od krmila. Ogrodje drži kolo pokonci in skupaj. Ker je sestavljeno iz malo železa je to kolo zelo lahko. S pedali poganjamo kolo, ti pa sta po navadi nazobčani, da nam podplat čevlja ne drsi. Cene takih koles so dosti visoke, tudi do 7000€.
Na podoben način, kot je sestavljeno cestno kolo pa je sestavljeno tudi otroško kolo, le da je ta malo bolj prilagojeno otrokom. Otroško kolo je enostavno in primerno za uporabo. Med otroška kolesa spadajo tricikli, dvocikli in kolesa, ki imajo tudi pomožne koleščke. Otroška kolesa so sestavljena iz železa, lahko tudi iz plastike in lesa. So majhna oz. prilagojena letom.
Deli kolesa so: 
- krmilo 
- sedež 
- ogrodje 
- pedali 
- gumi 
- ogrodje
Sestava je zelo podobna sestavi cestnega kolesa, le da imajo nekatera otroška kolesa zavoro tudi na pedalih. Lesena kolesa po navadni nimajo pedal in otroci se poganjajo z nogami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar