četrtek, 10. julij 2014

Kampiranje pobeg iz urbanega okolja

Kampiranje je pobeg iz urbanega okolja . Mnogi , kampiranje vzamejo za svojo obliko preživljanja prostega casa prav z namenom preselitve življenja v naravno okolje. Za to imajo veliko motivov. Kampiranje, ki poteka v naravnem okolju nudi z zdravstvenega vidika mnoge prednosti. Manj je hrupa, onesnaženosti, brez delovnih in drugih obveznosti je clovek manj izpostavljen stresu. Takšno preživljanje prostega casa razumejo kot terapijo, saj mnogi kampiranje predvsem v poletnem casu izvajajo redno, predvsem ob vikendih.

Pri tem je kampiranje bivanje brez ovir , saj vikend planirajo v naprej, do tega dne postorijo vse potrebno, potem pa se odpravijo na uživanje v naravno okolje, za dan dva ali tri. Za kampiranje izberejo sredstvo, ki jim najbolj ustreza. Nekateri prisegajo na šotor. Kampiranje s šotorom se jim zdi predvsem sila prakticno, saj danes sodobni šotori ne zavzamejo veliko prostora v prevoznem sredstvu. Tako enostavno šotor natovorijo v prevozno sredstvo, vzamejo nekaj najbolj nujnega, ter odrinejo bivati v naravo. Pocitniška prikolica je drugo sredstvo, obicajno nanjo prisegajo ljudje, ki imajo nekoliko vecje zahteve. Razumejo jo kot zasilni dom, mnogi pa imajo v kampu najet prostor za daljše obdobje.

Tako postane pocitniška prikolica kot nekakšen dom na deželi ali vikend. Ker pa je pocitniška prikolica po svojih lastnostih premicna, nudi dodatne prednosti. Pocitniška prikolica se za cas, ko ne bivajo v naravi pripelje domov in jo imajo pod budnim nadzorom. Lahko jo tudi vzdržujejo ali imajo zgolj shranjeno. Naslednje leto ali sezono, ko se pojavi želja pa spet odrinejo s prikolico na svojo priljubljeno lokacijo. Lokacija je lahko ista, lahko pa si želijo sprememb in lokacijo zamenjajo po takšnem ali drugacnem nacelu. Pri tem je kar nekaj dilem. Kampiranje na stari lokaciji jim nudi nekaj prednosti predvsem na racun dejstva, da jim je okolje domace, predvsem pa vedo, kam se obrniti v primeru, da zmanjka hrane ali kakšne druge potrebšcine.

Ni komentarjev:

Objavite komentar