sreda, 13. januar 2016

Beljakovine, oskrba organizma

Beljakovine imajo nalogo, da učinkovito oskrbujejo organizem . Človeški organizem beljakovine oskrbujejo z aminokislinami in dušikovimi spojinami. Z njimi organizem lahko proizvode lastne beljakovine. Organizmu beljakovine služijo za rast, razvoj in obnovo. Potrebe po so različne, temu primerno beljakovine drugače učinkujejo glede na dane pogoje oskrbe.



Med znanimi živili beljakovine najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, jajcih, ribah in mesu. Vsebujejo jih tudi rastlinska živila, največ jih vsebujejo zrna stročnic. Človeško telo funkcijo rasti, razvoja in obnove izvaja različno z potrebami. Rast je intenzivna v dobri odraščanja, prav tako razvoj, obnova pa poteka praktično vse življenje, vendar skozi različna življenjska obdobja drugače. Obnovo si tudi mnogi ljudje ne predstavljajo, saj mnogi to razumejo kot nadomeščanje vsega, kar vidijo. V bistvu pa imamo številne primere obnove, ki so pred našimi očmi in jih ne vidimo. To pa zato, ker proces obnove poteka spontano in zato tega ne opazimo. Organizem deluje dobro, ko ima za vse procese zagotovljene obnove. Vnos hrane je le eden izmed mnogih. Dobro delovanje organizma v mnogi primerih zahteva tudi večjo človekovo aktivnost. Tako umsko, kot tudi fizično. Pri prehranjevanju sta obe aktivnosti pomembni, čeprav umski mnogi ne prepisujejo velikega pomena. Pri optimalni in zdravi prehrani je um zelo pomemben. Posebno pri osebah, ki spreminjajo svoje nezdrave navade. Tako je potrebno veliko napora, da svoje slabe navade spremenimo v dobre. Poleg tega je prehranjevanje tekom dneva združeno s časom, ko se ne prehranjujemo.

V tem času počnemo številne aktivnosti, vendar nas pri utečenih navadah iz preteklosti, spremenjen način prehranjevanja sili k starim navadam. Tako opuščena stara navada, ki se je v preteklosti izvajala daljše obdobje, ostane na seznamu zahtev. Kar zbudi pri človeku željo po prehranjevanju. Vendar mora temu nasprotovati, če želi svoje stare navade spremeniti v boljše. Beljakovine imajo pomembne funkcije za človeka in njegov organizem.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar