četrtek, 14. januar 2016

Odpoved iz poslovnega razloga, kadrovske spremembe

Odpoved iz poslovnega razloga pomeni kadrovske spremembe v ožjem in širšem smislu. V ožjem smislu odpoved iz poslovnega razloga pomeni kadrovske spremembe za delodajalca ter vse, ki so z njim povezani. V širšem pomenu pa se vsaka odpoved iz poslovnega razloga tiče tudi širšega okolja. Vsaka odpoved iz poslovnega razloga prinaša točno določene posledice. V prvi vrsti odpoved iz poslovnega razloga najbolj občuti oseba sama. Posledično pa odpoved iz poslovnega razloga občutijo tudi osebe, ki so s to osebo povezane.



 Za odpoved morajo obstajati temelji. Možni so poslovni razlog, krivdni razlog , ter nesposobnost in nedoseganje zastavljenih rezultatov dela. Poslovni razlogi se v večini primerov nanašajo na delodajalca. Vsak delodajalec organizira delo po svoje. To pomeni, da organizira delo glede na danosti ter okolje. Danosti so različne. Spreminjajo se glede na čas, ekonomske značilnosti, organizacijo, tehnologijo in podobno. V odnosu do zaposlenih to pomeni različna razmerja. Boljši ekonomski pogoji lahko pomenijo večjo potrebo po zaposlenih, slabi ekonomski pogoji pa obratno pomenijo manjšo potrebo po zaposlenih. Tehnologija se iz dneva v dan spreminja. Če pogledamo proizvodni proces v osnovi enakega izdelka ali proces opravljanja storitve, vidimo velike razlike. Posebno v delovno intenzivnih panogah, so razlike velike. Nekoč polni delovni prostori, so danes zapolnjeni z manjšim odstotkom delovne sile, ter večjim odstotkov strojev in naprav. V prihodnosti se bo odstotek spreminjal. Kar za zaposlene ne pomeni nujno slabega. Sposoben kader bo vedno iskan. Tudi najbolj napredni stroji v prihodnosti v celoti ne bodo mogli nadomestiti človeka. Vedno pa bo tudi obstajal trg, ki ceni delo človeka.

Zato mora človek na spremembe vedno gledati pozitivno in tako tudi ravnati. Sposobnosti je potrebno razvijati ter iskati priložnosti tam, kjer je prihodnost. Aktivno sledenje spremembam in prilagajanje novim zahtevam je danes nujno. Potrebno je iskati priložnosti prihodnosti. Odpoved iz poslovnega razloga je lahko nova priložnost.

http://mojazaposlitev.si/delodajalci/nasveti/kako-odpustiti-delavca-v-skladu-z-zakonom/

Ni komentarjev:

Objavite komentar