ponedeljek, 18. januar 2016

Nohti, pozor na spremembe

Nohti so izrastki, njihova naloga je, da varujejo blazinice prstov na zgornji stani. Na prvi pogled se mnogim zdijo nohti sila preprosti. Tako z vidika značilnosti, kot tudi z vidika potrebne nege. Temu primerno so nohti deležni premajhne pozornosti. Kakovostna nega ne pomeni le striženje ter čiščenje, ampak zahteva tudi pozornost na spremembe, katere kažejo nohti. malo ljudi se zaveda, da so nohti pokazatelj številnih težav in bolezni.



 Pri tem moramo ločiti težave, ki jih nohti imajo kot posledico pretesne obutve ali kakšni podobnih vzrokov. To so predvsem vraščeni in krempljati nohti. bolj pozorni moramo biti na vdolbinice, cepljenje nohtov ter odstopanje nohtov oz. nohtne posteljice. Vdolbinice kažejo na razne kožne bolezni. Pogoste so pri luskavici. Cepljenje nohtov je lahko vzdolžna ali horizontalno. Poleg mehaničnih in kemičnih dejavnikov, je lahko vzrok podhranjenost ali pomanjkanje vitamina A. odstopanje nohta od nohtne posteljice oziroma ležišča nohta ima največkrat različne vzroke. Opazimo jo po umazaniji pod nohtom ter nabiranjem roženine. Kot posledica se noht obarva rumeno rjavo. Težava ni redkost, med vzroke pas sodijo luskavica, pomanjkanje železa, sladkorna bolezen, bolezen ščitnice in podobno. Drug pogost vzrok so poškodbe nohta ali nohtov. Gre predvsem za razne mehanske poškodbe, katere spremlja izliv krvi izpod nohta. Pomoč pri takšni poškodbi je razmeroma preprosta, saj je potrebno kri, ki se nabira pod nohtom sprostiti. V nasprotnem primeru lahko pride do hudih bolečin ter posledic. Kri se lahko sprosti na razne načine. Ki so lahko sila preprosti, vendar niso priporočljivi za vse osebe.

V tem primeru, pa tudi sicer, je najboljša pomoč takojšen obisk zdravnika oziroma druge strokovne osebe, katera na strokoven ter bistveno manj boleč način poskrbi, da se kri izpod nohta sprosti. Na splošno pa nohtom koristi higiena, primerna obutev ter redna nega. Nohti so v mnogih primerih prezrt del človeškega telesa, posledično so deležni premalo nege.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/koza/11/lasje_in_nohti/

Ni komentarjev:

Objavite komentar