četrtek, 24. marec 2016

Nogomet, globalna arena športa

Nogomet je globalna arena . Globalna arena je nogomet, ker ima veliko številno navdušencev na praktično vseh delih sveta. V osnovi je moštvena igra , ki poteka na nogometnem igrišču. Večinoma je nogometno igrišče travna površina, v improviziranih oblikah pa so lahko podlage tudi drugačne. Na nogometnem igrišču tekmujeta dve moštvi, vsako ima po enajst tekmovalcev. V polju igra največ skupno dvajset igralcev, vratarja pa skrbita, da žoga ne zaide v gol.



Nogometno igrišče je razdeljeno na dve polovici, na sredi dveh krajših stranic igrišča sta gola. Namen igre, ki traja dvakrat po petinštirideset minut z vmesnim odmorom, je, da igralci z spravijo v sosednji gol žogo. Pri tem lahko poleg nog uporabljajo tudi druge dele telesa, izjema so roke. Igra z roko velja za najstrožjo kazen. Število zadetkov govori o izidu tekme. Glede na tekmovalni sistem je mogoče dobiti različne rezultate. V nekaterih primerih izid nogometne tekme določi poraženca ali zmagovalca, lahko pa je izid neodločen. V primeru, da nogomet oziroma tekma mora dobiti zmagovalca, se v primeru neodločenega izida ob koncu regularnega dela igra dva podaljška, ki tajata dvakrat po petnajst minut. V primeru, da po podaljških izid še vedno ni odločen, sledi izvajanje najstrožje kazni. Vsaka ekipa določi pet igralcev, skupno je torej deset izvajanj najstrožje kazni. V primeru, da je izid še vedno neodločen sledi izvajanje z enim igralcem vsake ekipe, dokler se ne dobi zmagovalca.

 Nogomet je razširjen v praktično vseh delih sveta, vendar je njegova priljubljenost zelo različna. V nekaterih delih sveta je izjemno priljubljen, v drugih pa bistveno manj. Pod besedo nogomet se razume različne tipe športa. Poleg klasičnega, ki ga poznamo v naših kraji, večini evropskih dežel, obstaja še ameriški in avstralski nogomet, ki pa s tistim, ki ga poznamo v naših krajih nima kaj veliko skupnega. Nogomet je priljubljena igra z žogo.

http://superge.si/Nogomet/

Ni komentarjev:

Objavite komentar