torek, 29. marec 2016

Prošnja za delo naj bo kakovostna

Prošnja za delo naj bo za potencialnega delodajalca zanimiva, branja vredna in splošno kakovostna vsebina . To postane prošnja za delo takrat, ko se kandidat postavi v vlogo delodajalca. Ko delodajalec objavi razpis za delovno mesto ima točno določene potrebe. Gre za v splošnem kadrovske potrebe , sestavljene pa so iz številnih manjših ali večjih potreb.



V prvi vrsti gre za sposobnosti, ki jih v svojem obstoječem krogu zaposlenih delodajalec ne more najti. Lahko gre za zgolj par rok več, lahko pa gre za umske in druge sposobnosti. Izražajo se v slabostih oziroma šibkih točkah delodajalca oziroma njegovega podjetja. To tekmuje na trgu s konkurenti, prošnja za delo mora predstavljati delodajalcu možnost izboljšanja slabosti. Lahko jih razumemo kot nekonkurenčnost, slabo organizacijo, podporo kupcem ter na številne druge načine. Vse slabosti, ki jih ima potencialni delodajalec oziroma njegovo podjetje, lahko z ustreznimi viri informacij tudi najdemo, raziščemo, ter si o njih ustvarimo sliko. Njen okvir mora predstavljati prošnja za delo, kar pomeni, da bo delodajalec oziroma njegov predstavnik, ki skrbi za kadre, v njej prepoznal priložnost za izboljšanje položaja podjetja. Praktično pa prošnja za delo predstavlja vrsto dokumentov kot so življenjepis, ponudba za delo, spremo pismo, zahvalno pismo, potrdila, priporočila in številni drugi dokumenti. Z njimi si morebitni delodajalec oziroma njegov kadrovski predstavnik ustvari sliko o zaposlenem. Preko informacij ter ustreznih dokazil, katere vsebuje prošnja za delo si bo ustvaril ali je na kratko povedano kandidat ustrezen ali ne.

 Neustreznost še ne pomeni, da je z kandidatom karkoli narobe. To je potrebno razumeti, ko kandidat ni izbran. Kandidat ni primeren zaradi različnih razlogov, to pa pomeni, da ni primeren predvsem za v tem primeru ponujeno delovno mesto. V drugem primeru, bo kandidatova vsebinsko enaka prošnja za delo z izjemo podatkov o aktualnem delovnem mestu, uspel ali pa se bo vsaj uvrstil v ožji izbor.

Ni komentarjev:

Objavite komentar