ponedeljek, 4. april 2016

Bolečina v križu, nenadne in ostre

Bolečina v križu kaže na okorelost hrbta , izrabljenost hrbteničnih struktur, preveliko in nepravilno obremenitev ter na druge vzroke. Poleg nenadnega in ostrega občutka, je lahko bolečina v križu tudi topa in dolgotrajna. Iz križa se lahko širi v zadnjico ter po zadnji strani stegen do podplatov. Tajanje je lahko zelo različno. V blažjih primerih traja nekaj dni, lahko pa se bolečine vlečejo in trajajo cel teden ali celo več.



Vzrok je velikokrat poškodba vezi in mišic, kot posledica raznih preobremenitev. Te so pogoste pri fizičnem delu, ki je drugačno od obremenitev, katere oseba pogosto opravlja. Razlike so predvsem v kratkotrajni bistveno večji intenzivnosti obremenitve, kot so spomladansko urejanje okolice hiše, selitve, urejanje stanovanja s prenosom težjih bremen in podobno. Takšna bolečina v križu kot rečemo pride in gre. Kar pomeni, da bomo velikokrat težave rešili v dnevu ali dveh. Bolj problematične so bolečine, ki nastanejo kot posledica dolgotrajne obremenitve na nepravilen način. Vsi smo že slišali za pravilne postopke obremenjevanja hrbtenice pri dvigu težjih bremen, veliko manj ljudi pa to dejansko tudi počne. Na to na bolečina v križu opozarja nedvoumno. Kar bi morali vzeti kot resno opozorilo, ter se ponovno naučiti pravilne obremenitve, tako kot so nas naučili. S tem bomo vplivali na pravilno obremenitev struktur v hrbtenici, torej mišic, tetiv, vezi, sklepov, kosti in pokostnice, medvretenčnih ploščic in živčnih struktur.

 Bolečina v križu je pravzaprav dražljaj, ki vzbudi bolečinske živce. V nekaterih manj pogostih primerih je vzrok v boleznih notranjih organov. Bolečinam velikega dela oseb pa ni moč določiti natančnega vzroka. Krivec za to je kompleksna povezava vseh struktur v hrbtenici od mišic in tetiv, preko sklepov in kosti do živčnih struktur. Vseeno pa se je potrebno zavedati, da lahko bolečina v križu vodi do kroničnega obolenja. Bolečina v križu je lahko rešljiv problem, če se dovolj zgodaj zavemo vzrokov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar