torek, 19. april 2016

Slovenj Gradec, srednjeveško mesto

Slovenj Gradec je tipično srednjeveško mesto ob reki Mislinji . Središče mesta predstavlja glavna ulica ter trg. Slovenj Gradec je središče mestne občine ter Mislinjske doline. Leži na nadmorski višini preko štiristo metrov nad morjem ter šteje več kot sedem tisoč prebivalcev. Nastalo je v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro. Med najzanimivejše kulturne ustanove spadata rojstna hiša Huga Wolfa in Paučkove bolnišnice.



Mesto Slovenj Gradec krasi tudi Koroška galerija likovnih umetnosti, ki se nahaja v nekdanji mestni hiši. V njej je lahko obiskovalec mesta Slovenj Gradec vidi stvaritve avtorjev različnih umetnostnih smeri. Ustanovljena je bila ob koncu petdesetih let minulega stoletja. Galerija likovnih umetnosti je ime mesta ponesla v svet s prireditvami pod pokroviteljstvom Združenih narodov. Ob koncu osemdesetih let minulega stoletja je generalni sekretar organizacije Združenih narodov Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. V petdesetih letih minulega stoletja je nastal tudi Koroški pokrajinski muzej. V njem mesto Slovenj Gradec na ogled postavlja priče zgodovine Mežiške, Mislinjske in zgornje Dravske doline. Rob starega mestnega jedra krasi Dvorec Rotenturn, ki danes pogosto gosti mestno dogajanje in dogodke. Med starimi zgradbami pripada čast najstarejše cerkvi svete Elizabete. Sredi trinajstega stoletja jo je oglejski patriarh Bertold posvetil svoji nečakinje. Priča izvirne gradnje je romarska ladja in dve romarski okni. V kasnejših obdobjih, gotiki, renesansi in baroku, so cerkev času primerno preuredili. Oprema je večinoma baročna Schoyev glavni oltar, Mersijeva prižnica, slike obeh Straussov.

Delo novejšega časa je Pandurjev križev pot. Glavni oltar je eden največjih dosežkov slovenske baročne oltar arhitekture, izdelal jo je deželni in dvorni kipar v Gradcu Janez Jakob Schoy. Bil je vodilna osebnost štajerskega baročnega kiparstva. Slika sv. Elizabete je mojstrovina Franca Mihaela Straussa. Mesto se ponaša s častitljivo urbano tradicijo in svetovljansko odprtostjo. Slovenj Gradec ima temu primerno dovolj razlogov za obisk.

Ni komentarjev:

Objavite komentar