četrtek, 21. april 2016

Traktorji, koristni delovni stroji

Traktorji so delovni stroji za vrtna opravila Največkrat besedo traktorji uporabljamo splošno. To pomni, da z njo opisujemo zelo različne tipe, ki so si kvečjemu podobni, v vseh ostalih lastnostih pa zelo različni. Lahko bi rekli pravo nasprotje. V osnovi so traktorji zamenjali vprežno živino oziroma so njihovo moč zamenjali z raznimi vrstami pogonskih agregatov. Vprežna živina je bila od primera do primera različna; predvsem konji in voli so bili pogosti, obstajale pa so tudi druge alternativne. Podobno so traktorji skozi čas zamenjevali pogonske agregate. V začetku je prevladovala para oziroma parni pogon, sledili so bencinski motorji, danes pa v večini primerov uporabljamo dizelske motorje.



Izjema so razne alternative, ki so prilagojene raznim pogojem uporabe. Danes so traktorji nepogrešljivi v kmetijstvu in gozdarstvu. S svojimi zmogljivosti lahko preko ustreznih priključnih naprav zmore opraviti praktično vse. Do varne uporabe je pa potrebno zagotoviti še varnost ter ustrezno znanje. Na prvi pogled so traktorji danes enaki, praktično pa je bistveno več unikatov, kot bi si predstavljali. Zato je potreben zgolj bolj podroben pogled. Kmalu bomo opazili, da so razlike bistveno večje kot smo si na prvi pogled zamislili. Največje razlike bomo našli v pogonskem agregatu ter načinih prenosa moči. Za razliko od prevoznih sredstvih, kjer je pomembna predvsem hitrost, so traktorji bolj uporabni kolikor bolj optimalna je njihova moč. Optimalna pa mora biti tudi izbira.

Površine, ki jih mislimo obdelovati in aktivnosti, katere nameravamo opravljati so zelo različne. Vsi smo že slišali izraz, da je zemlja težka ali kakšen podoben opis. Govori o tem, da je obdelava določene površine zaradi različne zemlje zelo različna. Prav tako na obdelavo vpliva namen zemljišča. Zemljišče, ki je bilo v preteklosti že obdelano iz uporabljeno za pridelavo določene kulture je nekaj čisto drugega, kot neobdelano zemljišče, ki je bilo več časa zanemarjeno in prepuščeno naravnemu procesu zaraščanja, erozije ter drugih naravnih procesov. Tako bomo pri enakem opravilu, na različnih površinah z istimi traktorji imeli čisto drugačne rezultate. Tej lastnosti primerno so se skozi zgodovino lastnosti spreminjale in prilagajale zahtevam. Nekaj jih boo lahko opazili že na prvi pogled. Kažejo jih pogonska kolesa, ki so lahko med seboj zelo različna. Razlik sicer ne bomo opazili na manjših geografskih območjih, potrebno bo pogledati širše, regionalno ali globalno. Pogonska kolesa imajo nalogo, da pogonsko moč motorja omogočajo izkoristiti z namenom gibanja. Pri tem je zelo pomembno trenje.

Za zagotavljanje ustreznega trenja se uporabljajo različne površine pogonskih koles. Pogosto imamo v ta namen različne pnevmatike, v nekaterih primerih pa so pogonska kolesa tudi iz drugih materialov. V primeru pnevmatik imamo izbiro namensko. Kar pomeni, da se površina pnevmatik prilagaja tako obdelovalni površini kot predvideni aktivnosti. Obdelovalna površina je zelo različna. Poleg omenjene zelo različne prsti in drugih lastnosti površine, je pomemben dejavnik naklon površine. Strme površine velikokrat onemogočijo uporabo pnevmatik, izkažejo se za neuporabne. V tem primeru pride do izraza izvedba preko gosenic. S tem načinom je mogoče premagovati tudi strmejše naklone oziroma obdelovati površine, kjer pnevmatike ne morejo zagotoviti ustreznega trenja in oprijema.

Za površine, ki so izjemno nagnjene se spet uporabljajo drugačne tehnike. Njihova osnova je, nizko težišče celotnega stroja oziroma naprave. V ta namen se težišče na različne načine zniža, boljši oprijem na nagnjenem terenu pa zagotovi z ustreznim kolotekom ter površino pnevmatik oziroma drugih izvedb prenosa pogonske moči na obdelovalno površino. Lastnikom in uporabnikom je najbolj pomembno, da je zahtevana aktivnost opravljena optimalno, varno ter s čim manj stroški. Optimalno opravljena aktivnost je ustrezna obdelava površine, kulture ter druge aktivnosti. V ta namen so lahko traktorji namenski ali v eni od ponujenih standardnih izvedbah. Namenski so tisti, ki služijo zelo ozkemu vendar kakovostnemu načinu uporabe. V tem primeru je učinkovitost oziroma optimalnost največja, saj so vse lastnosti prilagojene.

Obratno se pri standardnih izvedbah na različne načine prilagajamo in s tem lahko zagotovimo manjšo, vendar vseeno zadovoljivo optimalnost oziroma primernost. Izbire velikokrat ni, saj različne kulture prinašajo različne zahteve, različne so površine ter vse druge značilnosti. Investitor pa ne more za vsako kulturo posebej kupovati ozko primerno, ampak mora izbirati primernost za čim več predvidenih kultur. Izbrani traktorji za takšne primere so na geografskem področju v osnovi podobni, razlike so predvsem v izvedbah. Tako bomo v takem primeru dobili dobro izbiro takrat, ko se bomo prilagodili splošnih izbiri.

Največkrat se izbira nanaša na velikost, moč, izvedbe in druge lastnosti. Načeloma bi se vsi strinjali, da moči ni nikoli preveč, vendar temu ni v vsakem primeru tako. Večja ali manjša moč pomeni lahko tudi večjo ali manjšo velikost, težo ter druge lastnosti. Ki za določne obdelovalne površine niso primere. Kar pomeni, da nam zmogljivi traktorji z veliko močjo pogonskega agregata ne bodo nujno dobro služili, saj so njihove ostale karakteristike neprimerne. Poleg neuporabnosti ima večja moč pogonskega agregata številne druge negativne učinke. Obratno manjša moč spet ni primerna, saj je površino nemogoče ustrezno obdelovati. Optimalna moč, ki je najbolj izdelana za čim več lastnosti in zahtev, velja kot pravilo nakupa. Največkrat jo na določenem območju dobimo bodisi preko lastnih izkušenj, bodisi preko tujih izkušenj. Če imajo na določenem območju vsi traktorji ali večina za uporabo na enakih ali primerljivih površinah in aktivnosti enako ali podobno delovno moč, z izbiro v tem okviru praktično ne moremo zgrešiti.

Ker preprosto več glav več ve in zagotovo vsi ne bodo izbirali napačno, ampak po načelu dobrega gospodarja racionalno in bodo tako kot mi želeli iz investicije dobiti čim več dobrih učinkov. Poleg tega je modro po podobnem načelu izbrati druge lastnosti. Izkušnje so pri izbiri dobre reference , ki jih velja upoštevati tudi na področju vsega, kar sledi po nakupu. Kot vsak stroj tudi traktorji zahtevajo določeno vzdrževanje. To je predpisano z več različnih virov. Na eni strani vzdrževanje predpisujejo proizvajalci, področje pa na drugi strani ureja država oziroma njen za področje pristojen organ. Vir zase pa je tudi sam lastnik oziroma uporabnik. Ne glede na predpise proizvajalca, države in drugih virov, mora sam poskrbeti za svojo varnost, dolgo življenjsko dobo stroja ter druge zahteve. V primeru, da optimalnega vzdrževanja ni lahko pride do negativnih posledic. Traktorji so zelo široko področje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar