nedelja, 29. maj 2016

Borelioza, najpogostejša bolezen

Borelioza je najpogostejša bolezen , ki nastane po vbodu okuženega klopa. V primerjavi z drugimi boleznimi, ki jih z vbodom povzroča okužen klop, je borelioza prisotna v bistveno večjem številu. Statistika govori, da je klopni meningoencefalitis desetkrat manj prisoten. Možnost, da borelioza povzroči smrt je izredno nizka, velja za izjemo.



 Na okužbo kaže kožna sprememba na mestu vboda, nastane od nekaj dni do nekaj tednov. Možnost, da smo ob vbodu okuženi je med procentom in dvema. Praktično to pomeni, da vsaki stoti ali vsaki petdeseti vbod povzroči razvoj bolezni. Po vbodu okuženega klopa ne zaznamo nobenih znakov, pojavi se od nekaj dni do nekaj tednov kasneje, borelioza ima značilno rdečino. Ta je v začetku majhna ter se postopoma veča in širi, teden dni kasneje začne na sredini bledeti v obliki obroča ter se širiti navzven. Kožno spremembo pri približno polovici obolelih spremlja srbenje, tretjino oseb pa spremljajo glavoboli, bruhanje, utrujenost. Spremembe so hitre, kar lahko pomeni nekaj ur. Znaki na koži, po katerih se prepozna borelioza, kasneje izginejo. Za nekatere to pomeni, da so težave mimo, pri drugih pa se kažejo znaki prizadetosti srca in živčevja, kasneje tudi sklepov. Težave so lahko resne, če se prenesejo na srce, problem nastane z motenjem električnega prevajanja signalov. Rešitev prinaša vstavitev vzpodbujevalnika.

Med značilne znake, po katerih je prepoznana borelioza sodijo vnetje živčevja, ponoči so bolniki vznemirjeni, ne morejo spati. Pri zdravljenju so pomembni znaki, če so ti prepričljivi lahko testiranje, da zdravnikom koristne informacije. Klop je hkrati majhna in velika težava. Majhna težava je število obolelih, ter možnost, da se po vbodu klopa razvijejo težave. Velika pa je, če se te težave razvijejo in začnejo povzročati resne probleme. Napredne družbe ta problem rešujejo aktivno, v reševanje se vključijo praktično vsi odgovorni. Borelioza med drugim kaže na razvitost družbe preko sprejetih in izvedenih ukrepov za preprečitev.

http://www.sos-klop.si/druge_bolezni/lymska_borelioza

Ni komentarjev:

Objavite komentar