sreda, 25. maj 2016

Korzika, gorniška izkušnja

Korzika je mističen otok . Mnogim je Korzika znana iz šolskih klopi, predvsem preko znanih zgodovinskih dogajanj. Mističnost otoku daje predvsem pokrajina, ki je bistveno drugačna, kot si drugi predstavljajo. Sredozemsko morje je bilo svoj čas središče znanega sveta, otoki kot je Korzika pa temu primerno znani.



 Vendar je to veljalo predvsem za bolj odmevna dogajanja ter kraje v bližini pristanišč. Notranjost je še danes mnogim neznanka. Če omeniš, da ima Korzika ogromno število dvatisočakov, bo veliko ljudi samo presenečeno zrlo in se čudilo. Notranjost otoka nima le visokih vrhov, slednji so tudi večinoma malo obiskan, potovanje po njih pa spominja na čase prvih pristopov. Vsi pohodniki vajeni udobja alpskih vrhov, kjer te na praktično vsakem koraku spremlja streha nad glavo, bodo presenečeni vsemu kar Korzika in njeni vrhovi nudijo popotniku. Bolje rečeno ne nudijo, če primerjamo z našimi alpskimi izkušnjami. Kar je po eni strani prednost za vse, ki bi radi doživeli že pozabljene čase prvih pristopnikov ter takratnih značilnosti takratnega gorskega okolja. Uživali bodo predvsem tisti, ki želijo na gorniških, treking ali drugih potovanjih imeti mir, ubrati poti po svoje, se odločiti doživeti neodkrito. Otok Korzika je poleg tega velik, meri preko osem tisoč kvadratnih kilometrov in je po velikosti četrti največji otok v Sredozemskem morju. Na njem živi preko dvesto šestdeset tisoč prebivalcev, večja mesta so Ajaccio, Bastia, Corte in Sartene. Od severa do juga se otok razteza na dolžini skoraj dvesto kilometrov, med najbolj zahodno in vzhodno točko pa je manj kot sto kilometrska razdalja.

Otok je bil od nekdaj pomemben zaradi lege, naseljen pa je bil že v oddaljenih obdobjih zgodovine. Dolgo časa je zgodovino pisala Kartagina, sledilo je Rimsko obdobje, kasneje pa so si oblast podajali Vandali, Bizantinsko cesarstvo, Genovska republika, do Francije. Korzika je otok, ki ga je vredno obiskati iz mnogih razlogov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar