sreda, 25. maj 2016

Šotor, kako izbrati

Šotor ima dobre uporabne lastnosti , ko je dobro izbran. Predvsem moramo vedeti zakaj bomo šotor uporabljali. Uporaba je lahko zelo različna, temu primerno so različna izvedbe. Pohodniki, ki bi radi imeli zasilno streho nad glavo imajo drugačne zahteve kot družine, katere bodo v njih bivale v času družinskih počitnic.



Pohodniki morajo dodatno šotor nosit, medtem, ko ga družine pripeljejo s seboj. Uporaba v razmerah, s katerimi se srečujejo pohodniki, ima tudi drugačne zahteve. Pohodniki bodo bivali v bolj neprijaznih vremenskih razmerah, kot osebe, ki bodo šotor uporabljale v kampu ob morju v poletni sezoni. Bolj zahtevne vremenske razmere zahtevajo bolj odporne materiale. V prvi vrsti je to dež ozirom vodoodpornost, katero mora šotor namenu uporabe zadostiti. O tem kako je zunanja površina vodoodporna govori vodni stolpec. Podatek nam govori o tem koliko pritiska material zdrži. V bolj zahtevnih razmerah je ta podatek še posebej pomemben. Nasproti temu je zahteva po dobri zračnost. Jasno je, da je bivanje v manjšem prostoru, kot je šotor, težje, če je slaba zračnost. Na to vpliva izdihan zrak ter njegova zamenjava s svežim zrakom. Za dobro zračnost poskrbijo zračniki v zunanjem materialu. Dobro zračnost zagotavlja izvedba, ki ima ustrezno število zračnikov pravilno nameščenih. Večje število zračnikov pomeni boljši pretok in izmenjavo zraka, pravilno nameščeni pa pomeni dobro zaščito pred zamakanjem vode ter samo mesto na površini prostora. Dobra zaščita pred zamakanjem se prepozna po izvedbi, koristijo tudi izkušnje. Idealno mesto za namestitev je čim višje. Znano je, da se izdihan zrak nahaja pod vrhom šotora.

 Dobro prezračitev omogočajo tudi izvedbe, ki omogočajo odpiranje na dveh straneh. S tem se lahko prostor bolje prezrači, ter v njem bivanje prej postane prijetnejše. Izvedba z enim vhodom so v tem pogledu slabši, imajo pa druge prednosti. Šotor je zasilno bivališče, pri katerem se prilagajamo možnostim in zahtevam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar