petek, 3. november 2017

Italija si deli smučišča s Slovenijo

Italija je sosednja dežela, meja poteka na slovenskem zahodu od tromeje z Avstrijo do Tržaškega zaliva. Italija in Slovenija si na severnem delu meje delita območja Julijcev, ki so idealna smučarska površina. Skupno smučišče se nahaja na območju Kaninskega pogorja, v bližini pa ima Italija tudi druga smučišča.
Kaninsko pogorje je edini del zahodnih Julijcev v Sloveniji, predstavlja pa prostrano območje med Predelom, Bovcem in Žago. Na italijanski strani se od Predela nadaljuje proti Rabeljskemu jezeru ter naprej preko Nevejskega sedla do doline Rekalnice.

Prestreljena gora

Čeprav gre za veliko in prostrano območje je smučarjem namenjen majhen del, ki se nahaja na območju gore z zanimivim imenom. Prestreljenik je skoraj dva tisoč petsto (2500) metrov visoka gora, ki ima znamenito in edinstveno Prestreljenikovo okno. Legenda pravi, da ga je ustvaril hudič.

Italija ima veliko smučišč ob mejah z drugimi državami
Prestreljenikovo oko v Julijskih Alpah

Smučanje v Italiji

Italija ima smučarske naprave od Nevejskega sedla do meje s Slovenijo. Slovensko smučišče se nadaljuje v smeri proti najvišji postaji gondolske žičnice, ki na dva tisoč metrov pripelje smučarje in druge obiskovalce iz Bovca. Območje je zelo zanimivo, saj si Italija in Slovenija delita dve zelo različni strani iste gore. Italija ima bolj senčno, Slovenija pa bolj sončno stran hriba. Temu primerno je mogoče najti različne pogoje za smučanje.
Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo je bilo smučišče tudi zelo zanimiva regionalna atrakcija smučanja med dvema državama. Za Slovence je bilo smučanje iz ene v drugo državo večja atrakcija,

Italija ima takšna smučišča tudi na mejnih območjih z drugimi državami. Verjetno pa ima malo smučišč na svetu možnost ponuditi gostom smučanje in plavanje v morju. Italija je prometno odlično povezana, maja meseca je ob ugodnih vremenskih razmerah možno dopoldan smučati, popoldan pa se odpeljati na približno sto kilometrov oddaljeno obalo severnega Jadrana. Italija je tudi v drugih predelih odlična za potovanja, saj je prometna povezava zgledno urejena.

https://www.skifun.eu/sl/italija/

Ni komentarjev:

Objavite komentar