ponedeljek, 6. november 2017

Znaki borelioze se pojavijo čez čas

Znaki borelioze se pojavijo teden dni do nekaj tednov po okužbi ali se celo ne pojavijo. Statistično se tipični znaki borelioze pojavijo pri sedemdesetih odstotkih obolelih oseb. Brez znakov borelioze se okužba pojavi pri preostalih obolelih osebah. Tipični znaki borelioze oziroma odsotnost znakov je odvisno od več dejavnikov. Prav tako se tipični vidni znaki borelioze pojavljajo na različne načine.

Glavni klinični znaki borelioze

Prisotni znaki borelioze so lahko različni glede na potek bolezni. Potek bolezni se deli na zgodnje in pozno obdobje. Zgodnje obdobje bolezni delimo še na lokalizirano in razširjeno obdobje. Kar pomeni tri možne stadije lymske borelioze.

Ko je bolezen izražena v celoti se po vbodu klopa pojavijo znaki borelioze kot kožne spremembe. V nadaljevanju Lymska borelioza prizadene srce in živčevje, kasneje še sklepe. Bolnike lahko nadalje prizadene okvara živčevja, kože ter okvara oči. Zgodnje lokalizirano obdobje se kaže kot migrirajoči eritem ali borelijski limfocitom.





okužen komar z borelijo
Brez ustreznega zdravljenja borelioze so posledice trajne



Začetek okužbe je v obeh primerih nekaj dni do nekaj tednov po okužbi (ugriz okuženega klopa). Brez ustreznega zdravljenja traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Za zgodnje razširjeno obdobje so tipični znaki borelioze migrirajoči eritem na več mestih ter prizadetost živčevja in prizadetost srca. V naštetih primerih je začetek od nekaj tednov do nekaj mesecev po okužbi.

Več mesecev po okužbi pa se zgodi začetek bolezni, ko je klinični znak razširjenega obdobja prizadetost sklepov. Brez zdravljenja borelioze je trajanje zelo različno: ob kliničnem znaku migrajoči eritem na več mestih nekaj tednov do nekaj mesecev, ob prizadetosti živčevja več mesecev, ob prizadetosti srca nekaj tednov ter ob prizadetosti sklepov več mesecev. Za pozno obdobje je tipičen znak kronična prizadetost sklepov, kože in živčevja, pojavi se več mesecev do več let po prvih bolezenskih znakih. Brez ustreznega zdravljenja so posledice trajne.

Ker prenos okužbe ne spremljajo takojšnji znaki borelioze se prenos lahko spregleda ter zaznana šele leto ali več v prihodnosti.


Ni komentarjev:

Objavite komentar