četrtek, 2. november 2017

Kanarski otoki so priljubljena destinacija

Kanarski otoki so priljubljena turistična destinacija že več kot dvesto let.

Pred dvema stoletjema so Kanarski otoki privabljali predvsem raziskovalce geoloških pojavov in raznovrstnega rastlinja iz različnih delov sveta, s tem pa se začne sodobni turizem postopoma krepiti razvijati. O delujočem vulkanu je pisal že Krištof Kolumb, ko je plul mimo otoka Tenerife. Izbruh danes neaktivnega vulkana El Teide je v začetku osemnajstega stoletja prizadel cvetoče mesto Guarachico na severni obali otoka Tenerife. Mnoge so zgodovinski zapisi motivirali do te mere, da so si pojav želeli ogledati od blizu.

O vulkanu El Teide je pisal Kolumb vir: photoglobe.info

Ogled vulkana od blizu

Danes je obratno ugasli vulkan zanimivost, ki si jo je moč ogledati preko žičnice ali preko raznih animacij. Kanarski otoki imajo raznoliko rastlinstvo, ki se spreminja skladno s prehajanjem na višja ali nižje ležeča območja. Skoraj polovica rastlinskih vrst je endemičnih, med njimi najdemo zelo stara drevesa. Zaradi naštetih posebnosti in zanimivosti so Kanarski otoki iz leta v leto privabljali vedno več turistov. Do današnjih dni je turizem postal najpomembnejša gospodarska dejavnost otočja. Posebno hiter in velik razvoj se je začel po drugi svetovni vojni. V tem obdobju se je tudi drugod na stari celini začel turizem razvijati, saj je postajalo vedno bolj zaželeno kakovostno preživljanje prostega časa.

Odlični vremenski pogoji

Kanarski otoki so imeli pri razvoju veliko prednost v odličnih vremenskih pogojih. Vremenske razmere za turizem omogočajo bistveno daljšo turistično sezono, saj se prijetne temperature zadržujejo bistveno več časa. Zimske temperature se gibljejo med osemnajst in dvaindvajset stopinj preko dneva, ponoči se spustijo za nekaj stopinj. Temperature lahko za nekaj stopinj nihajo od otoka do otoka, vendar ne gre za drastična povišanja ali znižanja temperatur.

Na južnem letališču otoka Tenerife je povprečna letna temperatura merjena v dveh desetletjih preko enaindvajset (21°) stopinj Celzija, najnižja pa osemnajst (18°) stopinj Celzija. Najvišje povprečne dnevne temperature so izmerili v juliju, avgustu, septembru in oktobru, preko osemnajst stopinj Celzija, osemnajst stopinj pa znaša povprečna temperatura meseca januarja. To je hkrati najhladnejši mesec v letu.
Letališče Gran Canaria ima podobne temperaturne vrednosti, odstopanja so manj kot stopinja Celzija. Pri vremenu je dobro upoštevati, da so Kanarski otoki razgibani in raznoliki.

Zahodni Kanarski otoki La Palma, La Gomera in El Hiero imajo oceansko podnebje, na njih namerijo od šesto do tisoč milimetrov padavin.
Osrednja otoka Tenerife in Gran Canaria sta nekoliko bolj sušna, izrazito sušna pa sta vzhodno ležeča otoka Lanzarote in Fuerteventura. Na njih namerijo zgolj okrog sto milimetrov padavin.

Najvišja gora otočja je hkrati najvišja gora Španije, kateri uradno pripadajo ter najvišji vrh v Atlantskem oceanu. Gre za ognjenik El Teide, ki se nahaja na otoku Tenerife. Območje ognjenika je zaščiten nacionalni park Teide, ki je od leta dva tisoč sedem uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Velja za najbolj obiskan nacionalni park v Španiji. Kar ne preseneča, saj je primeren za obisk zelo raznolikih turistov. Od pohodnikov in gornikov do družin in starejših oseb.

Na posameznih otokih bomo tako našli razna mikro klimatska področja, kar pomeni spremembe na višje ali nižje temperature. Poleg odlični klimatskih razmer so turiste privlačil odlične prometne povezave.
Po drugi svetovni vojni so zrasla števila sodobna letališča, kar je omogočalo udoben in enostaven prihod turistov iz razvitih držav Evrope.

Na otoku Tenerife se je v dobrih treh desetletjih število turistov povečalo od dobrih deset tisoč na dva milijona. Seveda je bilo zahtevam turistov potrebno tudi veliko storiti. Ena izmed posebnosti je pesek na številnih plažah, ki ni lokalnega izvora. Kanarski otoki izvirno niso imeli sanjskih plaž kot danes, peščene plaže so umetno ustvarjene s peskom iz Sahare ter umetno postavljenimi valobrani. Z njimi je ustvarjeno nadzorovano gibanje morskih tokov, ki naplavljajo pesek v novo nastale zalive. Kanarski otoki imajo zato na številnih plažah naravni videz obalnega pasu.

Aktualni možni Oskarjevih datumov odhodov na potovanje na Kanarske otoke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar